Un total de 50 morts per covid-19 es van registrar dimecres passat, dia 28 d'octubre, a Catalunya, el nou rècord de mortaldat a 24 hores en aquesta segona onada, una xifra de morts diària que no es registrava des de l'11 de maig.

El recompte oficial de morts que el departament de Salut facilita cada dia s'ajusta a mesura que van arribant les notificacions de defuncions, de manera que fins passats uns dies no es defineix exactament quants morts hi ha cada dia per la covid, de manera que és probable que en els dies vinents encara pugui augmentar aquesta fatídica xifra de morts diaris.

Aquest trist rècord de la segona onada queda lluny dels 415 morts que es van registrar en un sol dia, el 30 de març, a Catalunya, tot i que la xifra ha anat creixent de mica en mica des de finals de juliol.

Des de la primera víctima mortal oficial de covid a Catalunya, el 6 de març, una dona gran que va ingressar a l'hospital de Can Ruti de Badalona, només un dia, el 5 de juliol, no hi ha hagut cap mort per coronavirus.

Catalunya suma 3.652 nous contagis i 66 morts més

L'expansió de virus s'alenteix a Catalunya, on la velocitat de propagació s'ha situat en 1,12 -cada 100 infectats en contagien 112-, quan la setmana passada va arribar a l'1,62, tot i que segueixen augmentant les hospitalitzacions, s'han diagnosticat 3.652 nous contagis i han notificat 66 morts en les últimes 24 hores.

Segons les dades epidemiològiques actualitzades aquest dilluns pel Departament de Salut, el risc de rebrot ha baixat en 54 punts i s'ha situat en 835 -més de 100 ja és alt-, encara que aquesta lleugera millora encara no es nota en els hospitals, on hi ha ingressats 2.687 pacients amb covid, 160 més que ahir, dels quals 481 estan a l'UCI, 16 més que la vigília.

Els epidemiòlegs expliquen aquest descens progressiu de la velocitat de contagi per les mesures restrictives imposades a Catalunya fa més de 15 dies, amb el tancament de bars, restaurants i centres d'estètica, i esperen que el virus segueixi frenant amb el toc de queda, les noves restriccions en cultura, gimnasos i comerços i amb el confinament perimetral i per municipis durant el cap de setmana.

Malgrat això, els hospitals encara seguiran patint durant alguns dies la inèrcia del creixement dels contagis, quan les UCI ja tenen més pacients de covid-19, que ocupen un 52% dels llits de crítics habituals (915), que d'altres patologies.