La pandèmia de la covid-19 sembla que no podrà fer davallar la tradició dels panellets. Les pastisseries de Manresa a les quals ha consultat aquest diari confiaven poder igualar les vendes de l'any passat i, en cas de no igualar-les, es mostraven satisfetes de com està anant la campanya.

El dia abans de Tots Sants sol ser el dia gros de venda de panellets. Els efectes de la pandèmia han provocat que enguany els clients hagin apostat per fer la compra de panellets dies abans i també que s'hagi reduït la quantitat de panellets que s'enduïa cada client, tot i no comportar una baixada de les vendes ja que el nombre de clients ha augmentat en consonància.

«És difícil arribar al nivell de vendes de l'any passat, però encara hi ha la possibilitat», afirmava David Pérez, pastisser de la pastisseria El Cigne, a falta d'un dia de finalitzar la campanya. «En l'àmbit productiu hem fet el mateix de l'any passat, i pel que fa a vendes, anem molt bé, però encara s'ha de veure», deia el manresà, que apuntava que la incertesa provocada per la situació sanitària ha causat una mica de desgavell en l'organització de la producció de panellets ja que s'ha anat una mica sobre la marxa.

Les restriccions de mobilitat decretades per la Generalitat van provocar que la gent de fora de Manresa aprofités el dijous o el mateix divendres, quan amb justificant podien entrar a la ciutat, per fer la compra de panellets. Això va fer que dissabte, el dia fort de la campanya, no hi hagués tanta activitat com en altres anys. Tot i això, sí que es van formar cues a fora de les pastisseries a causa de la reducció de la capacitat dels locals.

A la pastisseria La llaminadura també han notat els efectes de la pandèmia però valoren positivament la campanya. «S'ha notat que ha baixat una mica, però tampoc ha anat malament. Ha estat una mica com cada any, però sí que hem perdut la gent d'altres pobles que aquest any no ha pogut venir», apuntava el propietari de la pastisseria, Salvador Cuscullola. El pastisser assegurava també que la venda de panellets va ser més escalonada que en altres anys i que no hi va haver pics d'activitat tan destacats com en altres anys.

Un altre element que fa difícil arribar a les xifres de l'any passat és el preu dels panellets, que enguany ha tingut una pujada a causa de la pujada del preu de la seva matèria primera més representativa, el pinyó. En aquest sentit, la propietària de la pastisseria Perarnau, Àngels Xarpell, explicava que ells han trobat el preu dels pinyons 10?/kg més cars que l'any passat.

Segons expliquen les pastisseries, en aquesta campanya no s'han vist tant les grans safates amb desenes de panellets, sinó que la venda s'ha repartit en safates més petites. «Hi ha de tot, hi ha gent que s'emporta els panellets només per als de casa, i n'hi ha que s'emporta la mateixa quantitat de sempre però dividida en diferents safates per repartir-ho a la família. En general, però, són safates més petites», explica Xarpell, coincidint amb els seus companys de professió. Tots ells han notat com la manca d'àpats familiars característics de Tots Sants ha canviat la manera de comprar els panellets.

Com no podia ser d'altra manera, el rei de la campanya ha estat el panellet de pinyons, que ha estat el més venut de les pastisseries manresanes. «Els de pinyons són els panellets per excel·lència. Llavors els que sempre triomfen són els clàssics», apuntava Cuscullola. Així, després del de pinyons els que més s'han venut han estat els d'ametlla, els de codony, els de cafè i altres interpretacions com massapà amb xocolata.