El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha donat aquest dilluns la seva visió sobre l'anomenada 'trama russa' per la qual presumptament l'independentisme va maniobrar per aconseguir el suport militar de Rússia per aconseguir la secessió. «'Da, da, tovaritx' ['sí, sí, camarada']», ha afirmat. En una entrevista a RAC-1, just quan es compleixen tres anys del seu empresonament, Junqueras ha negat que Víctor Terradellas «estigués als òrgans de decisió» del procés i que aquells que donen pàbul a la 'trama russa' «mostren una gran ingenuïtat que els incapacita per a l'acció política».

Segons Junqueras és «ridícul» pensar que la invasió de Rússia d'un país de l'OTAN, amb un contingent amb 10.000 efectius, el doble dels que es van enviar a Síria, és ni tan sols plantejable.

El líder d'ERC ha corroborat que aquestes accions judicials, com ha avançat aquest dilluns El Periódico, «no ajuden, com tampoc ajuda l'empresonament d'innocents», però malgrat tot, «la nostra obligació és dialogar i negociar amb el Govern». Un executiu, considera Junqueras, al qual «falta coratge per fer allò que saben que cal fer».

Junqueras va descartar que pugui passar les pròximes festes nadalenques a casa, gràcies, per exemple, a un indult del Govern. «No poden suportar que caminem pel carrer i que jo pugui trucar a no sé qui», va dir amb referència a la represa de contacte amb Carles Puigdemont que es va portar a terme en el breu espai de temps en què el republicà va accedir al tercer grau i als permisos penitenciaris. «Per això es van saltar tots els procediments per retirar-nos els permisos», va asseverar.