Les forces independentistes van evitar ahir pronunciar-se de manera taxativa al voltant del projecte de pressupostos generals de l'Estat presentat pel Govern de Pedro Sánchez, tot i que tant ERC com el PDeCAT van donar a entendre que estan oberts a negociar.

Els vots d'ERC i el PDeCAT poden ser importants per tirar endavant els comptes a les Corts i, de fet, els socialistes els van reclamar ahir el seu suport, tot i que cap de les dues formacions va voler ser explícita sobre quina serà la seva posició.

En concret, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va explicar que el seu partit segueix estudiant aquests comptes per definir la seva posició sobre un instrument que considera «necessari». «Creiem que hi ha marge i està tot obert», va afegir Vilalta, que no obstant va advertir que operacions policials com la de la setmana passada, amb la detenció de figures clau de l'anomenat «estat major del procés» que va organitzar l'1-O, «no ajuden gens a crear el clima necessari i favorable per arribar a acords».

Marta Vilalta, de fet, va anunciar que els republicans impulsaran accions legals i polítiques contra la «guerra bruta i l'espionatge polític» que al seu parer desenvolupa l'Estat contra l'independentisme.

Mentrestant, el PDeCAT, que disposa de quatre diputats al Congrés que ja actuen de forma autònoma pel que fa a JxCat, va avançar que no presentarà esmena a la totalitat als pressupostos, tot i considerar-los «millorables».

Ara com ara, i a partir del projecte actual, el PDeCAT no pot «ni votar a favor ni abstenir-se», va advertir el diputat al Congrés Ferran Bel, tot i que es va mostrar obert a «negociar i acordar» els comptes perquè en plena crisi sanitària seria «una irresponsabilitat» boicotejar-les.

El vot dels diputats del PDeCAT al Congrés podria acabar sent diferent del que emeti JxCat, que busca un perfil de «confrontació» amb l'Estat, si bé de moment encara no ha decidit quina postura adoptarà davant els pressupostos. JxCat, segons ha dit la seva vicepresidenta i portaveu, Elsa Artadi, considera «insuficient» el projecte pressupostari, però es dona un marge d'uns dies per determinar si presentarà esmena a la totalitat. «No donarem vots ràpids a canvi de res ni sís acrítics per sortir en una foto», va subratllar Artadi.

En canvi, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va destacar que aquests pressupostos, «els més socials de la història», són «bons per a Espanya, però sens dubte també per Catalunya». «Per això esperem que ERC, Ciutadans i el PDeCAT els donin el seu suport. Per responsabilitat, perquè un vot en contra no seria entès per la ciutadania i perquè Catalunya no pot quedar-se al marge d'aquests pressupostos», va recalcar Iceta, que va convidar aquestes formacions a plantejar «esmenes per millorar» els comptes.

Ciutadans, segons va explicar el seu diputat al Parlament David Mejía, vol erigir-se, en les eleccions previstes per al proper 14 de febrer, en el «referent del constitucionalisme» a Catalunya.