A Manresa i a la comarca del Bages, ahir va ser el cinquè dia consecutiu en el què els indicadors de rebrot van empitjorar.

Mentre que l'índex millora al Berguedà, el Moianès, el Solsonès, l'Alt Urgell, l'Anoia, Manresa i el Bages van en direcció contrària.

D'altra banda, cal dir que l'índex de rebrot millora al Berguedà, però no prou per deixar de ser al capdamunt del rànquing de les comarques catalanes. I ja són sis dies encapçalant-lo, des del 29 d'octubre.

A principi d'octubre la comarca ja va iniciar l'escalada i el dia 4 d'octubre era la quarta de Catalunya tenint en compte els nous casos detectats entre el 23 i el 29 de setembre, amb 511 punts.

Les dades del departament de Salut de la Generalitat fetes públiques ahir situaven l'index de risc de rebrot a la capital del Bages en 814 punts, 116 més que els publicats el dia anterior.

La darrera dada corresponia al dia 30 d'octubre, perquè Salut les integra a la web dadescovid.cat amb quatre dies de decalatge.

Entre els 515 punts de risc de rebrot del dia 25 d'octubre i els 814 del dia 30, la diferència és molt notable. Com que les notícies dolentes acostumen a anar de bracet d'altres que tampoc són positives, la velocitat de transmissió també ha anat a empitjorant i en uns dies ha passat d'estar per sota d'1 a l'1,33 actual. Això vol dir que cada 10 infectats està transmetent el virus a 13 persones més.

L'empitjorament de les xifres a Manresa és superior al que es produeix al conjunt de la comarca.

A Bages el darrer índex de risc de rebrot ha estat de 627 que és només lleugerament superior al de 613 del dia anterior.

Si s'analitzen cinc dies ha passat de 565 del dia 25 d'octubre al ja esmentat de 627. La velocitat de transmissió també ha empitjorat moderadament i ara es troba a 1,12.

Al Berguedà ha baixat mil punts

Al Berguedà hi ha un índex de rebrot de 1.419 punts, com ja s'ha dit, el pitjor de les comarques catalanes, però ha millorat mil punts en relació als 2.412 registrats el dia 26 d'octubre.

A la comarca la velocitat de transmissió és d'1,25 molt allunyat del 3,60 del període del 17 al 23 d'octubre.

Que l'afectació que va fer disparar l'alarma afectava a la població de les llars d'avis queda reflexat pels 143 casos confirmats per PCR i test d'antígens en el període del 17 al 23 d'octubre, i els 7 casos del 24 al 30 d'octubre.

La velocitat baixa al Moianès

Al Moianès, el risc de rebrot, que havia fregat els dos mil també ha baixat mil punts, del 22 al 30 d'octubre. La velocitat de transmissió s'ha situat just per sota d'1, concretament a 0,99.

Anoia, Alt Urgell i Solsonès milloraven índex però no la Cerdanya.