El centre de Viena continuava ahir blindat després de l'atemptat que va deixar dilluns quatre morts i 22 ferits, però les autoritats ja apunten al fet que no hi ha indicis que hi hagués més atacants que el que va ser abatut per la Policia, un simpatitzant del gihadista Estat Islàmic nascut i criat a Àustria.

Després d'hores de tensió amb un miler d'agents desplegats -inclosos centenars de comandos de les forces especials- el ministre de l'Interior austríac, Karl Nehammer, va reconèixer que no hi havia indicis d'un segon atacant.

Tampoc en l'ingent material audiovisual aportat pels ciutadans a la Policia sobre l'atemptat al centre de Viena existeixen «indicis d'un segon atacant», va assegurar Nehammer, encara que va matisar que encara cal analitzar tots els enregistraments abans de descartar definitivament aquesta possibilitat.

Les autoritats han identificat el suposat terrorista com Kujtim Fejzulai, nascut a Viena de pares albanomacedonis. Havia estat condemnat a 22 mesos de presó per voler sumar-se a Estat Islàmic en la guerra de Síria. Després de complir dos terços de la sentència va ser posat en llibertat el desembre passat pel seu bon comportament i per prendre part d'un programa de desradicalització.

Dilluns, aquest jove, que constava en els registres d'islamistes radicals de la policia però al qual no es considerava una amenaça, va sembrar el terror durant nou llargs minuts al centre de Viena amb un kalàixnikov, una pistola automàtica i un matxet.

Després de la identificació de l'atacant es van fer 14 detencions entre afins, que han passat a la presó de manera preventiva, i es van escorcollar 18 habitatges, incloent-hi el del jove abatut. En interminables hores d'incertesa i angoixa després de l'atemptat, les autoritats van demanar als vienesos no sortir de casa, mentre centenars de policies intentaven localitzar un suposat segon atacant. En aquells moments de caos diversos rumors, després desmentits, van circular per les xarxes socials: una suposada presa d'ostatges, un tiroteig en un luxós hotel i en un conegut carrer comercial de la ciutat.