El Govern va aprovar ahir una deducció de l'IRPF per a les rendes baixes que pot beneficiar unes 250.000 persones a Catalunya, i també destinar 102,6 milions a mesures socials, entre aquestes 20 milions en ajudes directes per al col·lectiu d'autònoms.

El Govern va donar llum verd a les dues mesures en la sessió d'ahir, en què va aprovar un paquet d'iniciatives destinades a afrontar les conseqüències de la crisi de la covid-19. La deducció de l'IRPF aprovada té com a objectiu evitar que les persones amb rendes baixes que s'hagin vist afectades per un ERO temporal o bé s'hagin quedat a l'atur es vegin penalitzades a l'hora de tributar per aquest impost. La normativa actual de l'IRPF estableix que no estan obligats a presentar declaració de la renda els que hagin percebut 22.000 euros bruts anuals per part d'un mateix pagador. En canvi, si en són dos o més la declaració s'ha de presentar a partir dels 14.000 euros bruts anuals. Això pot provocar que milers de catalans, els que hagin cobrat d'una empresa i també de l'Estat, en estar en ERTO o directament a l'atur, es vegin obligats a fer la declaració de la renda.

La deducció inclosa en el decret llei aprovat ahir, el Govern crea una deducció autonòmica de l'IRPF equivalent a la diferència entre la quota íntegra catalana i la quota íntegra estatal, sempre que aquesta diferència sigui positiva.

En definitiva, la Generalitat deixarà de cobrar el diferencial català, una mesura que podria beneficiar 250.000 persones, i que suposarà una minva d'ingressos per a la Generalitat d'uns 16,3 milions.