El Govern català descarta per ara el confinament domiciliari. La portaveu en funcions, Meritxell Budó, confia que les mesures actuals ja seran "suficients" per doblegar la corba de la covid-19, i albira una desescalada diferent a la del mes de juny: "No podem fer un altre Sant Joan", ha subratllat durant la roda de premsa telemàtica d'aquest dimarts a Palau, posterior al Consell Executiu. Budó ha insistit que el Govern decreta mesures i treballa per pal·liar els efectes de la pandèmia en els teixits econòmic, productiu, social, cultural i sanitari. La consellera ha demanat a la Moncloa que apliqui més mesures, i per exemple suspengui l'execució de desnonaments durant l'estat d'alarma, o en transfereixi a la Generalitat la competència per fer-ho.

El Govern defensa que les mesures adoptades fins ara podrien ser "suficients" per aplanar la corba de la covid-19, de manera que no caldria aplicar un confinament total i domiciliari, com al març. L'executiu en funcions, però, continua sense descartar formalment "cap escenari". Budó ha insistit en demanar que no es repeteixin els errors de l'estiu quan s'aixequin algunes restriccions. Així mateix, ha avisat que caldrà pactar amb els sectors afectats com poden anar reobrint per no tornar a incrementar els contagis.

La portaveu també ha reclamat al govern espanyol que adopti més mesures "de manera immediata". Budó considera que la Moncloa pot suspendre l'execució de desnonaments durant l'estat d'alarma o bé transferir a la Generalitat la competència per fer-ho. La consellera també ha demanat a l'Estat que destini més recursos econòmics per promoure plans de rescat als sectors més afectats per la pandèmia, com ara amb moratòries d'impostos o en matèria fiscal.

Budó, finalment, ha tornat a critica que el nou estat d'alarma no sigui "descentralitzat", tot i que Sánchez afirmés que les autonomies tindrien prou marge de maniobra. La consellera en funcions ha demanat a Madrid que doni "més competències" perquè les autonomies tinguin la capacitat que se'ls demana per prendre decisions i aplicar mesures anti covid-19.

"Trobem a faltar que ens donin les competències d'una gestió descentralitzada. O ens donen els recursos i les competències, o bé que l'estat d'alarma sigui descentralitzat", ha conclòs Budó.