El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha negat aquest dimecres que hi hagi hagut contractacions irregulars en la gestió de la pandèmia i ha anunciat que portarà davant la justícia la "mala praxi policial" seguida, al seu entendre, per la Guàrdia Civil en l'operació 'Volhov'.

A la sessió de control al Govern davant del ple del Parlament, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha mostrat la seva "preocupació" per les informacions aparegudes a partir de la investigació sobre un suposat desviament de fons públics a l'expresident Carles Puigdemont, en la qual apareixen en el focus dels excàrrecs d'ERC i CDC i empresaris Xavier Vendrell i David Madí.

Els investigadors sospiten que els dos empresaris, detinguts la setmana passada, es van servir de la seva trajectòria i els seus contactes al Govern per afavorir els seus projectes empresarials, vinculats a sectors tan dispars com la salut, l'educació o el transport.

Iceta ha preguntat a Aragonès si ha ordenat als departaments de Salut i Afers Socials que aclareixin si és cert que es va crear un "comitè de crisi paral·lel a l'oficial", per coordinar les actuacions en relació amb les residències a la primera onada de la pandèmia, o si hi va haver un "intent d'obtenir un tracte de favor a diverses empreses a partir de contactes polítics d'alt nivell".

En la rèplica, Aragonès ha assegurat que "no hi va haver un comitè de crisi paral·lel a l'oficial" i "no hi ha cap classe de contracte de subministrament de test per part del departament de Salut amb les persones que estan involucrades" en la investigació, com tampoc hi va haver "cap contractació en l'àmbit de residències".

Així ho ha afirmat després d'haver "demanat la informació als departaments", de manera que manté la seva "confiança en els servidors públics que han estat treballant en aquests àmbits".

Segons Aragonès, l'operació 'Volhov'"moltes llacunes" i "intenta construir un relat a partir de conjectures".

És una "investigació fraudulenta de membres de la Guàrdia Civil", ha denunciat Aragonès, que ha anunciat la seva intenció de "portar davant la justícia" aquesta "mala praxi policial", en què "s'han vulnerat drets fonamentals" amb accessos als domicilis, registres i "detencions davant de menors".

Aragonès ha acusat els autors de l'operació Volhov d'actuar amb "biaix polític" i de "buscar l'espectacle", malgrat que "tota la contractació està publicada" als portals de la Generalitat.

Iceta, per la seva banda, s'ha mostrat "satisfet" amb les explicacions del vicepresident en funcions de president i ha expressat el seu desig que "la realitat no les desmenteixi".

Prèviament, la consellera de Justícia, Ester Capella, ha denunciat que Espanya "cada vegada s'acosta més a un Estat policial" i ha considerat l'operació 'Volhov' "impròpia d'un Estat democràtic i de dret".

Capella ha assegurat que les actuacions de l'operació 'Volhov' han comportat "una vulneració sistemàtica de drets fonamentals", entre ells els drets a la intimitat, al secret de les comunicacions, a la defensa o a una tutela judicial efectiva.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, ha celebrat que el jutjat de vigilància penitenciària hagi acordat mantenir el tercer grau de Carme Forcadell i Dolors Bassa mentre el Tribunal Suprem resol el recurs presentat per la Fiscalia contra el seu règim de semillibertat.

"Hem vist sorpresos un jutge prenent una decisió que s'acosta als mínims de la raó, que com a mínim no pretén ser repressiva i venjativa", ha afirmat