Quan una causa es divideix en peces sorgeix el risc de perdre el compte de quantes en queden. Sobretot si amb una fins i tot es va provocar la caiguda d'un govern, com va passar amb la sentència de la primera època de la Gürtel (1999-2005). El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha obert judici oral en l'última peça d'aquest cas de corrupció i farà seurà al banc dels acusats 26 persones, entre elles, els líders de l'entramat empresarial corrupte, Francisco Correa i Pablo Crespo, als quals imposa el pagament de fiances de responsabilitat civil per 33,6 milions d'euros. La suma per a tots els acusats puja a més de 199 milions d'euros.

És la peça en què es jutjaran els seus delictes fiscals, juntament amb blanqueig i la falsedat que van cometre per ocultar els anteriors. En elevar aquesta part a la Sala Penal per a la celebració del judici només quedarà al jutjat la peça en què s'investiga la caixa B del PP, descoberta gràcies als anomenats «papers de Bárcenas», en els quals l'extresorer del partit va transcriure una comptabilitat paral·lela a l'oficial en què es registrava els diners en negre rebut.

La resolució acorda judici contra Pablo Correa i Francisco Crespo, però també els seus assessors fiscals Luis de Miguel i Ramón Blanco Balín, així com empresaris i suposats testaferros.