La diputada d'ERC al Congrés Montse Bassa va denunciar que JxCat diu «falsedats» sobre l'esmena dels republicans a la llei educativa impulsada per la ministra d'Educació, Isabel Celaá, i va assegurar que la iniciativa «blinda» la immersió lingüística. Bassa va considerar «molt greus» les declaracions del diputat de JxCat Sergi Miquel i va remarcar que els grups catalans «haurien d'anar units» amb aquesta qüestió. En una roda de premsa telemàtica d'ahir, Bassa va afirmar que és «mentida» que l'esmena obri la porta que el Govern espanyol imposi hores de castellà via decret. La diputada republicana va argumentar que el que fa és «deixar clar que es respectarà la normativa aplicable de cada territori».

Això vol dir que es respectarà la llengua que marca la Llei d'Educació de Catalunya, que «deixa clar que la llengua vehicular és el català», va dir Bassa. A més, va dir que una llei orgànica està per sobre de qualsevol hipotètic decret.

La diputada i portaveu d'ERC en matèria educativa a la cambra baixa va negar que el fet que el punt 1 de la disposició addicional 38 de la Llei Celaá digui que «les administracions educatives garantiran el dret dels alumnes a rebre ensenyaments en castellà» vulgui dir que el Ministeri d'Educació pugui imposar un percentatge d'hores en castellà.

Bassa va argumentar que en el projecte de llei «administracions educatives» sempre fa referència al Departament d'Educació, mentre que fa servir les denominacions de govern i ministeri per referir-se a l'Estat espanyol. «És impossible fer una mala interpretació, en el text queda molt clar», va afirmar.

«M'estranya molt que no ho vegin així» a JxCat, ja que «és innegable», va reiterar Bassa, que va lamentar que el grup «postconvergent» faci «partidisme» amb aquest tema. La diputada va insistir que l'esmena conjunta que presenten amb PSOE i Unides Podem deixa clar que es respectarà la llei catalana.

Bassa va lamentar que s'estiguin avançant uns fets que encara no s'han votat, ja que la ponència de la Comissió d'Educació no ho farà fins avui a la tarda.