La futura Llei d'educació que es cuina al Congrés eliminarà la referència expressa que diu que el castellà ha de ser la llengua vehicular en l'ensenyament, fruit d'un acord entre el PSOE, Unides Podem i ERC que busca blindar el sistema d'immersió lingüística a Catalunya. Fonts republicanes expliquen que han pactat una esmena amb els partits que sostenen el Govern per canviar el redactat de la norma que, un cop entri en vigor, obligarà els alumnes i les alumnes a conèixer perfectament tant el català com el castellà, una cosa que ja passa en l'actualitat.

L'acord suposa un nou gest d'acostament de socialistes i podemistes amb ERC en vigílies de la primera votació dels Pressupostos del 2021. Els republicans encara no han confirmat si presentaran esmena a la totalitat als comptes, i tenen de termini fins divendres. Serà el dia abans, demà, quan la iniciativa sobre la immersió lingüística es votarà a la ponència del Congrés que analitza les esmenes a la llei educativa.

Ara mateix, segons la redacció de la Llei d'educació, les administracions educatives han de garantir «el dret dels alumnes i les alumnes a rebre ensenyaments en castellà, llengua oficial de l'Estat, i en les altres llengües cooficials als respectius territoris». «El castellà i les llengües cooficials tenen la consideració de llengües vehiculars, d'acord amb la normativa aplicable», diu la norma. Un cop eliminada la menció expressa al castellà, es blinda la immersió lingüística catalana i la llei catalana, que estableix que a Catalunya la llengua vehicular per a l'aprenentatge és el català.