Gemma Comellas i Ramon Calderer és una parella de berguedans que tenen 36 anys. Van pensar fer una estada doctoral als Estats Units i s'hi han quedat. Actualment, tots dos treballen de científics en l'àrea d'intel·ligència artificial per a empreses tecnològiques, ella per a Amazon, i ell per a Facebook. Viuen a l'estat de Washington.

Ja ha viscut alguns comicis als Estats Units. Podria explicar com es comporta l'electorat a l'estat de Washington?

Vivim en un estat de tendència demòcrata. Les zones urbanes són clarament demòcrates i les zones rurals són republicanes. Però, en el conjunt, el resultat se sol decantar de la part dels demòcrates.

Podria explicar com ha viscut aquestes eleccions en plena pandèmia i com la mateixa pandèmia les pot haver condicionat?

La pandèmia clarament ha marcat els mesos precedents a aquestes eleccions. No només pel gran impacte que ha tingut al país (atur, escoles tancades, confinament), sinó també per tal com l'actual Govern ha gestionat la situació.

Hi ha hagut limitacions o condicionants per la pandèmia a l'hora d'anar a votar?

Crec que no. A la nostra àrea, fa moltes setmanes que es pot votar per correu.

Després del dia d'avui espera algun canvi pel que fa a la gestió política a la Casa Blanca?

Avui és un dia molt important per als ciutadans dels EUA, per al país i per a la resta del món. La possibilitat de seguir tenint el govern actual o la d'aconseguir un canvi de govern tindrà un impacte crític per a la societat actual, però especialmente per a les futures generacions de joves nord-americans.