El president dels Estats Units i candidat republicà a les eleccions, Donald Trump, s'ha imposat a l'estat de Florida i Texas, que compten amb 29 i 38 vots electorals, respectivament, i que són dels més decisius a les eleccions. Amb el recompte gairebé enllestit, Trump s'ha imposat només amb el 51,2% dels vots a Florida i amb el 52% a Texas. La victòria en els comicis, molt ajustats, es decidirà en el conegut com a cinturó d'òxid dels Estats Units: Michigan, Wisconsin i Pennsilvània. En una piulada, Trump ha acusat els demòcrates d'intentar "robar" les eleccions i ha confirmat que farà una declaració en breu. Per la seva banda, el demòcrata Joe Biden ha demanat esperar a conèixer el recompte total abans de proclamar un guanyador.

Ara, tots els col·legis electorals ja estan tancats als Estats Units. Amb el recompte en marxa i alguns estats encara sense comptabilitzar, els pronòstics dels mitjans nord-americans apunten que Trump compta amb 210 dels 270 vots electorals necessaris per quedar-se a la Casa Blanca, i escurça distàncies amb Biden, que en té 220.

Biden es mostra optimista, però reclama paciència: «Estem a punt de guanyar aquestes eleccions»

El candidat demòcrata Joe Biden s'ha mostrat optimista sobre els resultats electorals, malgrat l'ajustat recompte als estats clau del cinturó de l'òxid. "Estem a punt de guanyar aquestes eleccions", ha dit en una compareixença a Delaware a mitjanit. El candidat demòcrata ha defensat que cal esperar que es comptin tots els vots per proclamar el guanyador. "Haurem de ser pacients", ha dit. Biden ha assegurat que encara pot guanyar a Geòrgia, tot i que Trump va al capdavant amb més del 80% escrutat. També confia a recuperar Wisconsin i Michigan, on ara va perdent. "Guanyarem a Pennsilvània", ha reblat, just quan Trump obté un 56,8% en aquest estat amb més del 60% escrutat.

Trump: «Pugem fort, però ens estan intentant robar les eleccions»

El president nord-americà i candidat republicà a la reelecció, Donald Trump, ha acusat els demòcrates de voler "robar les eleccions". En una piulada mentre el recompte d'uns comicis molt ajustats segueix en marxa, Trump ha assegurat que farà una declaració aquesta mateixa nit. "Una gran victòria!", ha defensat en el seu habitual estil a Twitter. "Pugem fort, però ens estan intentant robar les eleccions. Mai els ho permetrem. Els vots no es poden fer un cop els col·legis estan tancats", ha defensat. L'afirmació de Trump ha estat qüestionada per Twitter, que inclou un missatge que avisa que la piulada pot incloure "informació enganyosa".

El cinturó d'òxid, clau per decantar la cursa cap a la Casa Blanca

El cinturó d'òxid, la zona del nord-est dels Estats Units tradicionalment vinculada a la indústria manufacturera, es confirma clau per decantar la disputada cursa electoral cap a la Casa Blanca, segons els primers resultats preliminars. Amb Donald Trump i Joe Biden pràcticament empatats, qui s'endugui estats com Michigan, amb 16 vots electorals, Wisconsin, amb 10, o Pennsilvània, amb 20, podria ser el nou president dels Estats Units. El recompte per ara apunta que Trump revalidaria la victòria a Pennsilvània, ja que porta un 56% dels vots amb dos terços de l'escrutini. Els mitjans nord-americans ja donen a Trump Ohio i Iowa, i mantenen als demòcrates Minnesota. Fora d'aquesta zona, Trump s'imposa a Florida i Texas, amb fort pes.

A Michigan i Wisconsin l'actual president Donald Trump també va per davant, tot i que els demòcrates confien en el vot anticipat per revertir els resultats del 2016.

El recompte, en tot cas, es preveu molt llarg per l'elevada participació anticipada, i alguns analistes nord-americans apunten que es podria enllestir fins i tot a finals de setmana.

De fet, el fiscal general de Pennsilvània, Josh Shapiro, ha demanat "calma" perquè el recompte encara està en marxa i les eleccions "s'hauran acabat quan s'hagin comptat tots els vots". "Dormiu", ha recomanat.

El pes dels estats industrials del nord-est és crucial fins i tot si Joe Biden aconsegueix arravatar a Trump Arizona, on els mitjans dels EUA apunten a una victòria demòcrata.

Minnesota, per ara, és l'únic estat d'aquesta zona confirmat per Biden, amb 10 vots electorals. L'actual president va prendre als demòcrates el 2016 Iowa, Pennsilvània, Wisconin, Michigan i Ohio. Precisament Minnesota va ser la única que es va mantenir en blau. Ara, queden per aclarir Pennsilvània -on Trump guanya però Biden espera remuntar amb el vot anticipat-, Wisconsin -on el republicà té de moment un 51%- i Michigan, on el president actual també va per davant, però amb més marge.

El mapa electoral dels resultats apunta a un país pràcticament dividit entre el blau i el vermell de demòcrates i republicans. Biden s'endurà còmodament bona part dels estats de la costa oest -Califòrnia, Oregon o Washington-, així com Nou Mèxic i Colorado.

Però Trump es consolida a l'Oest Mitjà -excepte a la demòcrata Illinois- i s'endú estats com Kansas, Nebraska o les dues Dakota.

Al sud, ja s'ha confirmat la victòria de Trump a Florida, que compta amb 29 vots electorals, i a Texas, amb 38. Arkansas, Louisiana, Mississippi i Alabama són clarament republicanes.

A Carolina del Nord el recompte també pronostica una cursa molt ajustada, amb l'actual president amb la meitat dels vots.

Amb tots els col·legis ja tancats, la CNN apunten que Biden comptaria amb 220 dels 270 vots electorals necessaris per arribar a la Casa Blanca i un 49% dels vots, mentre que Trump va pujant i en tindria, per ara, 213. Molts estats, però, encara tenen els recomptes verds i els seus vots electorals encara no es comptabilitzen.