El president dels Estats Units, Donald Trump, s'ha autoproclamat guanyador de les eleccions quan encara no s'han declarat els resultats definitius a un grapat d'estats clau com Geòrgia, Carolina del Nord, Wisconsin, Michigan i Pennsilvània. "Ja hem guanyat aquestes eleccions", ha dit la matinada de dimecres.

El republicà ha assegurat haver obtingut estats com Geòrgia o Carolina del Nord, on encara no han proclamat el guanyador. Davant la crida del candidat demòcrata a esperar que es comptin tots els vots, Trump ha avançat que impugnarà el recompte al Tribunal Suprem. "És un gran frau", s'ha queixat.

A diferència del discurs victoriós de Trump, el vicepresident Mike Pence s'ha mostrat més caut assegurant que es mantenen a l'expectativa dels resultats finals. "Anem de camí a la victòria", ha defensat, destacant el "marge" de diferència de Trump respecte a Biden als estats clau pendents de proclamar un guanyador.

L'equip de Biden veu «escandalós, sense precedents i incorrecte» que Trump qüestioni el recompte

L'equip del candidat demòcrata Joe Biden veu "escandalós, sense precedents i incorrecte" que el president i candidat republicà, Donald Trump, qüestioni el recompte de les eleccions. En un comunicat difós a la premsa, la directora de campanya de Biden, Jen O'Malley Dillon, ha criticat que Trump vulgui "eliminar els drets democràtics dels ciutadans americans". "Mai abans en la nostra història un president dels Estats Units havia intentat retirar als americans la seva veu en unes eleccions", ha lamentat la demòcrata, que ha recordat que els republicans van evitar que es poguessin comptar vots anticipats en alguns estats abans de les eleccions i "ara Trump diu que aquests vots tampoc no poden ser comptats després el dia electoral".

"El recompte no s'aturarà. Continuarà fins que cada vot emès correctament sigui comptat", ha destacat la cap de campanya de Biden, que ha remarcat que les lleis nord-americanes protegeixen el "dret constitucional a votar".

De fet, O'Malley Dillon ha fet seves les paraules del vicepresident de Trump, Mike Pence, que en el seu discurs ha estat molt més caut que el seu superior i ha dit que el recompte seguia en marxa.

"Trump no decideix els resultats d'aquestes eleccions, sinó el poble americà. I el procés democràtic ha de continuar i continuarà fins que estigui acabat", ha conclòs O'Malley Dillon.