El vot a l'avançada a les eleccions que es van celebrar ahir als Estats Units, i que fins a l'hora de tancar edició transcorrien amb normalitat, va aconseguir un rècord en superar els 100 milions de sufragis, impulsat per la pandèmia del coronavirus, segons l'organització O.S. Elections Project.

La institució de la Universitat de Florida va indicar ahir que els vots a compte sumaven 100.796.871 en total, dels quals 35,9 milions corresponen a vots en persona registrats en les jornades anteriors i 64,8 milions més a vots per correu.

Amb aquesta xifra, sumada als sufragis que van dipositar ahir els electors i els enviats per correu i encara no comptabilitzats, s'esperava que es depassessin amb escreix els 136,6 milions de votants, o el 55,7% de l'electorat, que van participar en els comicis del 2016.

En aquestes eleccions l'ara president, Donald Trump, es va imposar a la llavors candidata demòcrata, l'ex-secretària d'Estat Hillary Clinton. Però en aquesta ocasió la pandèmia del coronavirus ha animat els electors a participar per correu o personalment a l'avançada per evitar aglomeracions. A això s'hi sumen les passions que ha despertat aquestes eleccions.

Entre els estats que més vots anticipats han registrat hi figuren Califòrnia, amb una mica més de 12 milions; Texas, amb 9,7 milions, i Florida, amb una mica més de 9 milions. La participació en les eleccions dels EUA és tradicionalment baixa i no superava la cota del 60% des que el 1968 el republicà Richard Nixon va arribar per primera vegada a la Casa Blanca. Fins ahir.

Amb tot, el Servei Postal dels Estats Units ha estat transportant un nombre inferior de vots per cor-reu del que hauria hagut de transportar amb la finalitat que arribessin a temps per poder ser comptabilitzats en alguns dels estats clau on estava en joc el resultat de les eleccions presidencials, segons informava la CNN, que citava fonts judicials.

Per cinquè dia consecutiu, ahir el procés de transport dels vots estava sent inferior al previst, entre altres estats a Michigan, Wisconsin, Geòrgia, Nou Hampshire i Maine, on totes les paperetes que arribin després de la jornada electoral no seran comptabilitzades.

Segons el Servei Postal, a escala nacional el trasllat de vots a temps va caure diumenge i dilluns, en comparació amb el de divendres, en passar del 91% al 90%. El descens en el servei s'havia notificat per primera vegada dimecres, quan es va informar que era del 97%, segons la CNN.

En el cas del districte d'Atlanta, a Geòrgia, es va lliurar menys del 52% dels vots per correu a temps diumenge i dilluns, mentre que a Carolina del Nord la xifra va ser del 69%, les dues dades més baixos a escala nacional. En el cas de Pennsilvània, un dels estats clau, es va arribar al 80%.

Fonts del Servei Postal aclarien que no tots els vots enviats per correu seguien el procés normal, sinó que en algunes oficines postals directament es van segellar i lliurar directament a les juntes electorals perquè poguessin ser inclosos en el recompte. L'organisme va justificar les demores en el repartiment a la falta de personal per la pandèmia.

El vot per correu ha adquirit una importància particular en aquestes eleccions a la presidència dels Estats Units.