El futur dels Estats Units es jugava anit, a l'hora de tancar edició, en sis dels seus 50 estats. Després d'hores de recompte, càlculs i esperes, les eleccions presidencials del 2020 entre el republicà Donald Trump i el demòcrata Joe Biden es decidien a Pennsilvània, Geòrgia, Nevada, Carolina del Nord i Arizona, a més d'Alaska, on encara es comptaven ahir paperetes.

Les denúncies infundades de frau plantejades pel president durant la mateixa nit electoral, a les quals han seguit diferents recursos judicials en tres estats -dos d'ells, Pennsilvània i Geòrgia, encara sense decidir-, no van paralitzar el recompte que, com ja havien augurat tant les autoritats com els experts, s'ha vist afectat per l'elevat nombre de vots anticipats i per correu emesos.

Geòrgia, amb 16 vots electorals, és un estat tradicionalment republicà i on un demòcrata no gua-nya des del 1992, però aquesta vegada la contesa sembla més disputada a causa d'un possible augment de la participació d'afroamericans en favor de Biden. Nevada, amb 6 vots electorals, és un estat del desert occidental que va triar Hillary Clinton el 2016. Amb el 86% escrutat Biden manava per 8.000 vots. També amb el 86%, Biden superava Trump a Arizona per 50,5% a 48,1%. Tradicional bastió republicà, tant l'agència AP com la cadena Fox News ja han donat com a guanyador Biden.

Pennsilvània en joc

Pennsilvània (20 vots electorals) és un estat vital. El 89% dels vots populars ja havien estat escrutats anit. Trump hi estava perdent un clar avantatge quan encara quedaven centenars de milers de vots per escrutar, que podrien afavorir Biden, ja que dels 3,1 milions de vots postals en aquestes eleccions a Pennsilvània, el 63% van ser de votants demòcrates, destaca la CBS. L'escrutini ja hauria pogut acabar aquesta matinada. A Carolina del Nord (15 vots electorals) Trump tenia un avantatge d'un punt i mig, però els vots per correu enviats fins dimarts, dia de les eleccions, seran vàlids fins al 12 de novembre. A Alaska els 3 electors encara no han estat atribuïts a cap candidat, però els demòcrates no hi han guanyat en dècades.

Biden ho veu a tocar

En aquestes circumstàncies, la campanya de Biden va reiterar ahir que «serà el pròxim president dels Estats Units», encara que reconeix que el resultat podria retardar-se fins a final de setmana, quan espera que l'escrutini en els diferents estats en lliça s'acosti al 100%. Jen O'Malley Dillon, la cap de campanya de Biden, va assegurar en una teleconferència que el demòcrata «manté una clara via cap a la victòria», i va dir que esperen que entre avui puguin adjudicar-se la victòria a Nevada, Arizona i Pennsilvània, amb el que superarien els 270 vots del Col·legi Electoral que atorguen la presidència. D'altra banda, l'assessor legal de la campanya de Biden, Bob Bauer, va opinar que les demandes de la campanya de Trump per aturar l'escrutini a Michigan no tenen «base»; i que els diferents litigis oberts a Pennsilvània i Geòrgia són una mera tàctica per «fer l'efecte que alguna cosa està passant».