El Partit Demòcrata tenia les enquestes al seu favor per posar fi a quatre anys de Donald Trump. No obstant això, el lent recompte dels vots de les presidencials i l'igualat resultat en estats clau eclipsa l'avantatge de Joe Biden, que ha vist com col·lectius tradicionalment demòcrates no li han donat suport al nivell que s'esperava i que tem no disposar d'una majoria afí al Senat.

A falta que conclogui el recompte, Biden ja està considerat el candidat més votat de la història dels Estats Units, amb més de 71.600.000 vots. No obstant això, el que semblava que havia de ser un passeig no ha estat tal, ja que Trump també ha millorat les seves dades del 2016, quan va aconseguir gairebé 63 milions de vots. Ara ja supera els 68 milions.

Les dades evidencien una creixent mobilització social, però també que aquest arrossegament no ha afavorit tan sols el candidat demòcrata, ja que els simpatitzants de Trump han acudit igualment de forma massiva a les urnes.

Així mateix, durant la nit electoral va arribar a témer-se que els sondejos tornarien a fallar com va passar el 2016 amb Clinton i que Trump venceria de nou, després que l'actual president s'imposés en estats clau com Florida i que el retard en el recompte de paperetes, atribuït al massiu vot anticipat i per correu, deixés en l'aire altres zones com Michigan, Wisconsin o Pennsilvània, amb marges estrets o fins i tot desfavorables a Biden.

Els llatins, més repartits

En plena expansió del moviment Black Lives Matter contra la brutalitat policial, Biden semblava haver perdut part de l'embranzida demòcrata de l'etapa Obama, però tot i així ha arrasat entre la població afroamericana i ha obtingut un nivell de suport del 87%, segons sondejos a peu d'urna publicats per The Washington Post. Entre les dones la dada es dispara encara més, fins al 91%.

Menys suport llatí

No obstant això, l'arrossegament electoral demòcrata no s'ha estès en la mateixa mesura entre la comunitat llatina, considerada la minoria més gran d'Estats Units gràcies als seus 32 milions de potencials votants, on el marge entre Biden i Trump es redueix a 34 punts percentuals, el que li hauria passat factura en estats com Florida. De fet, Trump hauria acoseguit més vots entre els llatins que l'any 2016. La dada no ha passat desapercebuda per a figures emergents com Alexandra Ocasio-Cortez, que dimarts va revalidar el seu escó a la Cambra de Representants després d'obtenir gairebé el 69% dels vots. La mateixa nit electoral, Ocasio-Cortez va fer «sonar l'alarma» a Twitter i va recriminar les «vulnerabilitats» del seu propi partit cap a la comunitat hispana: «Tenim feina a fer».

Les dones, per la seva banda, han donat suport majoritàriament a Biden -13 punts més que a Trump-, mentre que el president ha demostrat que segueix sent fort entre els blancs -15 punts més- i entre els que han votat tenint com a principals preocupacions l'economia o la inseguretat, grans emblemes de la campanya republicana. El vot rural s'ha decantat també de la banda republicana.