L'anunci del departament d'Educació sobre el sistema d'automostres que vol aplicar a partir d'ESO quan hi hagi un positiu al grup ha topat amb el rebuig dels sindicats de mestres. S'oposen al model proposat pel Govern català, en què els docents rebran formació i hauran de «guiar» els alumnes en l'autopresa de mostres.

En aquest sentit, USTEC-STEs i CGT van demanar als centres que es neguin a supervisar les proves i van reclamar al departament que contracti professionals amb formació sanitària per fer-les.

L'USTEC va alertar que ni el personal dels centres ni l'alumnat disposen de formació sanitària per fer una prova «invasiva» d'aquestes característiques i adverteix que els professionals poden «incórrer en greus responsabilitats civils (i probablement penals)» si alguna cosa surt malament. El sindicat, a més, va assegurar que no hi ha cap norma que ho reguli i que tenen el «dret a negar-se a obeir una ordre inexistent».

La decisió d'Educació, segons la CGT, mostra «la nul·la voluntat política del departament per garantir que l'educació pública deixi d'estar infradotada».

Així mateix, ASPEC-SPS va rebutjar carregar amb més tasques els docents amb una «reponsabilitat per a la qual no han estat facultats» i va reclamar «concreció» per part d'Educació.

En el sector mèdic, els sindicats discrepen. D'una banda, el Sindicat de Tècnics d'Infermeria (SAE) hi va reaccionar en contra i va demanar al Govern que «recapaciti». Però l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (Aificc) les va defensar tot i que va demanar supervisió de sanitaris.

Davant l'allau de crítiques dels representants sindicals dels docents, la consellera de Salut, Alba Vergés, va defensar ahir el sistema de les automostres proposat a partir d'ESO: «Per poder gestionar millor aquesta epidèmia i no haver de destinar grans recursos d'unitats senceres que es desplacin als instituts, crec que tothom ha de col·laborar. I crec que ho podem fer bé». Vergés va demanar als sindicats «una mica de calma abans de sortir d'aquesta manera» i va assegurar que oferiran als docents «la formació» necessària.