Joe Biden ja era gairebé, anit, a l'entrada de la Casa Blanca, després que el recompte en estats de tradició republicana com Geòrgia donés un gir ahir i presentés un ínfim avantatge per al candidat demòcrata. La campanya de Biden també anava lleugerament davant a Pennsilvània, on va aconseguir girar la truita amb el vot per correu i avançat. Arizona també era de color blau i Biden ea molt a prop de sumar els 270 vots electorals necessaris per proclamar-se president dels Estats Units després de tres dies d'incertesa, aldarulls als carrers i gravíssimes desqualificacions del sistema electoral per part de Trump.

L'encara president dels EUA es va mantenir aferrat ahir a la via legal per aconseguir la reelecció a mesura que es reduïen les seves opcions de guanyar, i va tornar a qüestionar sense proves «la integritat de tot el procés electoral» al seu país. «Seguirem en aquest procés a través de tots els aspectes de la llei per garantir que el poble nord-americà té confiança en el Govern. Mai deixaré de lluitar per vostès i pel nostre país», va dir Trump en un comunicat distribuït per la seva campanya.

Fins dijous, la campanya de Trump insistia que el president tenia encara opcions de reelecció a través de l'escrutini en els estats clau on tot es mantenia igualat, però el comunicat del mandatari va semblar confirmar que ahir ja havien abandonat aquesta idea. Hores després que el candidat demòcrata Joe Biden arrabassés a Trump l'avantatge a Pennsilvània i Geòrgia, la seva declaració es va centrar només en la batalla legal i en les seves acusacions sense proves de frau. «Creiem que el poble nord-americà mereix tenir una transparència completa sobretot en el comptatge de vots i la certificació de les eleccions, i això ja no es tracta només d'unes eleccions en concret. Això es tracta de la integritat de tot el procés electoral», va afirmar Trump.

El president tornava així a qüestionar la integritat del procés electoral sense aportar cap prova, i insistia de nou que «han de comptar-se totes les paperetes legals i cap d'il·legal». La campanya de Trump ha presentat demandes per desafiar l'escrutini a Pennsilvània, Nevada, Michigan i Geòrgia, encara que en els dos últims territoris els tribunals han desestimat les seves querelles; mentre que a Wisconsin, l'equip del president ha demanat un recompte dels vots.

Les autoritats de Geòrgia van avançar ahir que hi haurà un recompte a l'estat atès el resultat tan igualat, on no s'espera que se sàpiga un guanyador definitiu almenys fins al final d'aquest mes.

La negativa de Trump a acceptar el que ja semblava ahir molt més que una evidència, que haurà de marxar el gener de la Casa Blanca, ha comportat molta tensió als carrers. Ahir mateix, diversos centenars de simpatitzants de Trump i de Biden es van concentrar a les portes del Centre de Convencions de Pennsilvània, al centre de Filadèlfia, on s'ha centralitzat el comptatge de vots en aquest estat. Dijous, dos homes armats, però sense permís d'armes a Pennsilvània, van ser detinguts a prop del Centre de Convencions.