La reforma educativa de la Lomloe, també coneguda com a Llei Celaá, no inclourà al seu text que el castellà és la llengua vehicular en l'ensenyament ni apareixerà com que és llengua oficial de l'Estat i, a més, fixarà que no es podran finançar els centres que segreguen els alumnes per sexe.

Així es va acordar ahir al grup de treball de la Comissió d'Educació del Congrés, que va acabar les reunions després de cinc sessions estudiant i de votar més de 1.160 esmenes parcials al projecte de la Lomloe. Les esmenes que afecten el castellà i els centres concertats que separen per sexe van ser transaccions entre PSOE, Unides Podem i ERC. L'esmena sobre el castellà va tirar endavant amb 26 vots a favor, 16 en contra i el PNB es va abstenir, després d'una forta polèmica que va portar al fet que el PP, Cs i Vox anunciessin recursos al Tribunal Constitucional en considerar que l'ús del castellà corre perill a les aules. Es fixa ara que les administracions garantiran el dret dels alumnes a rebre ensenyament «en castellà i en les llengües cooficials als seus respectius territoris, d'acord amb la Constitució, els estatuts d'autonomia i la normativa aplicable».

En l'actual norma, la Lomce o llei Wert, s'estableix que «el castellà és llengua vehicular de l'ensenyament a tot l'Estat, i les llengües cooficials també ho són a les respectives comunitats, d'acord amb els seus estatuts i normativa aplicable». Al final de la reunió, el portaveu d'Educació d'Unides Podem, Joan Mena, es va mostrar satisfet perquè es «blinda» el català sense que es «relegui» el castellà.

Amb tot, els diputats de Junts per Catalunya Sergi Miquel i Ferran Bel van criticar algun punt de l'esmena, perquè exigeixen que se substitueixi «administracions educatives» per «comunitats autònomes» perquè s'aclareixi que el Govern central no pot «imposar», per exemple, el nombre d'hores en castellà a Catalunya. La portaveu de Ciutadans, Marta Marín, va dir que l'esmena és «gravíssima» i, si s'inclou a la llei, ho pararan des d'«altres institucions».

D'altra banda, l'esmena sobre els centres amb finançament públic que separen per sexes va rebre 20 vots a favor, 16 en contra i una abstenció. L'objectiu, segons Unides Podem, és «garantir la igualtat en el sistema educatiu espanyol, que havia quedat minvada amb l'aprovació de la Lomce".

L'esmena estableix que els centres sostinguts amb fons públics desenvoluparan la coeducació.