Les autoritats sanitàries i els experts que els assessoren confien que Catalunya ja ha superat el pic de la segona onada de covid després del descens progressiu de la seva velocitat de contagi, però no abaixaran la guàrdia i prorrogaran 15 dies més, a partir de dilluns, el toc de queda nocturn.

La velocitat de propagació del virus (Rt) a Catalunya se segueix frenant, encara que més lentament, i ahir es va situar en 0,95, una centèsima menys que abans-d'ahir, però els nous contagis havien crescut en 5.024 les 24 hores anteriors i s'havien notificat 66 morts més.

Segons Salut, el nombre d'hospitalitzats per covid encara creix i hi ha 2.770 ingressats, 38 més que el dia abans, tot i que es va estabilitzar el nombre de pacients a l'UCI, 485, quatre menys que el dia anterior.

Les morts no deixen d'augmentar i des de l'inici de la pandèmia ja hi ha hagut 14.378 defuncions per covid a Catalunya, 66 de reportades en les 24 hores anteriors, tot i que la mortaldat també apunta un lleu descens des del pic d'aquesta segona onada, que és de 72 persones mortes en un dia el 30 d'octubre.

Ahir va ser el vuitè dia consecutiu en què es va reduir la velocitat de propagació del virus i, segons els epidemiòlegs, ara cal mantenir per sota d'1 l'Rt i intentar que aquest indicador baixi fins a 0,7 perquè això incideixi en menys contagis i menys hospitalitzats, baixin els pacients greus i que això es reflecteixi finalment en un descens de la mortaldat.

Els epidemiòlegs diuen que aquesta millora epidèmica es deu als efectes del tancament de bars, restaurants i centres d'estètica decretat el 16 d'octubre, que es prorrogarà de nou, i que també es comença a notar el toc de queda nocturn, mentre que esperen que els propers dies es reflecteixi el tancament de teatres, cinemes i gimnasos, la reducció de l'aforament comercial i el tancament perimetral i per municipis del cap de setmana.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va afirmar que el toc de queda, entre les 22 hores i les 6 del matí, s'allargarà quinze dies més per consolidar la tendència a la baixa. També ho defensen epidemiòlegs i analistes de dades, partidaris que les mesures restrictives es mantinguin almenys tot el novembre, fins que es consolidi el descens de l'epidèmia i es normalitzi la situació hospitalària.

El vicepresident català, Pere Aragonès, ja va anunciar abans-d'ahir que el Govern no es plantejarà relaxar cap mesura fins que la velocitat de contagi no es consolidi per sota d'1, que hi hagi un màxim de 1.000 contagis diaris i que no se superin els 300 ingressats a l'UCI.

Els experts calculen que aquests indicadors es podrien assolir d'aquí a tres o quatre setmanes si es mantenen les mesures i el virus no es descontrola i segueix en descens.

La consellera Vergés va dir que, tot i que les restriccions estan donant resultat, «volem córrer», sinó anar «pas a pas» abans d'aixecar mesures, i va avisar que «ara ve el més difícil»: consolidar el descens.

El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, va confirmar que el fort increment de contagis de les últimes setmanes ha repercutit en l'activitat quirúrgica programada, especialment en hospitals mitjans i petits, que han desprogramat entre un 10% i un 12% de la mateixa.

Uns 5.000 mossos d'esquadra es desplegaran avui a Catalunya en 200 controls per evitar, juntament amb policies locals, les sortides en el segon cap de setmana amb el tancament del perímetre municipal vigent.