El projecte de Pressupostos Generals de l'Estat del 2021 afrontarà el debat de 7 esmenes a la totalitat que seran rebutjades amb gairebé tota probabilitat pels vots de la majoria dels partits que van donar suport a la investidura, amb ERC i Ciutadans inclosos.

El ple del Congrés debatrà i votarà les esmenes del PP, Vox, JxCat, Coalició Canària (CC), Fòrum Astúries (FA), BNG i la CUP, que demanen la devolució dels comptes per diferents motius, ja que, mentre que PP, Vox i Fòrum Astúries critiquen una pujada d'impostos que opinen que afectarà les classes mitjanes i portarà Espanya a la recessió; JxCat, CUP, CC i BNG consideren insuficients les partides destinades als seus territoris.

Amb tot, malgrat les esmenes, els pressupostos seguiran la seva tramitació, ja que finalment serà secundada tant per ERC com per Ciutadans, que al·ludeixen motius de responsabilitat davant l'actual emergència social i sanitària del país per la pandèmia.

ERC i Ciutadans rebutjaran junts les 7 esmenes a la totalitat, que es voten conjuntament, encara que la formació republicana ha advertit que no podria donar suport en la votació final a uns comptes pactats amb Ciutadans i que puguin eliminar pujades impositives com la del dièsel. «Avui simplement el que fem és no bloquejar la seva tramitació, i ha de ser el Govern qui busqui els seus suports per acabar-los aprovant», va dir ERC en un comunicat, ja que troba una «greu irresponsabilitat» registrar o donar suport a una esmena a la totalitat.

En un sentit ben diferent, el PP justifica el seu veto perquè els pressupostos «llastaran» la recuperació econòmica amb una pujada d'impostos que ha xifrat en més de 8.000 milions d'euros. Els populars creuen que són uns comptes «incendiaris» i irreals per la part de la despesa i dels ingressos, ja que afirmen que la previsió de creixement de l'economia no serà la que estima l'Executiu i serà impossible aconseguir l'objectiu de recaptació marcat.

A les esmenes de PP i Vox s'hi sumen les de JxCat, CC, Fòrum Astúries, BNG i CUP, que insten a augmentar les inversions als seus territoris, sobretot en matèria d'infraestructures i ferroviàries.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, iniciarà el debat dimecres que ve a les 12.00 hores.