La Generalitat va decidir que personal sanitari supervisi les autoproves que els alumnes d'ESO i postobligatòria s'havien de fer amb ajuda dels professors als centres educatius per comprovar si estan contagiats de covid-19,segons van confirmar a Efe fonts de la Conselleria d'Educació.

Les mateixes fonts van concretar que els professionals que supervisaran les proves podran ser metges, infermeres o un altre tipus de personal sanitari, depenent del territori on estiguin ubicats els centres educatius.

La decisió es va prendre després que Educació anunciés que els alumnes d'ESO i d'educació postobligatòria que hagin de sotmetre's a una prova PCR per l'aparició d'un contagi de covid-19 dins del grup escolar estable es faran ells mateixos el frotis nasal, guiats per professors, en lloc de fer-ho el personal sanitari.

Després de l'anunci de la conselleria d'Educació, el nou protocol va suscitar el rebuig unànime de la comunitat educativa, des de sindicats a associacions de famílies, i de la majoria del sector sanitari.

Tant la secretària general d'Educació, Núria Cuenca, com la consellera de Sanitat, Alba Vergés, van defensar abans-d'ahir la mesura com un acte de «responsabilitat» per descongestionar la càrrega assistencial dels treballadors de l'atenció primària.

L'associació de directius de l'educació pública catalana (AXIA) va rebutjar ahir en un comunicat que es facin les autoproves de la covid-19 als instituts i va demanar a Educació rectificar una mesura que afecta directament la direcció dels centres i el professorat. AXIA va argumentar que el personal docent no té competències per fer les PCR i que la seva realització correspon al personal sanitari.