Joe Biden, veterà demòcrata amb gairebé mig segle com a senador i vicepresident, arriba a la Casa Blanca després d'haver fracassat en dos intents presidencials en què no va arribar a ser el candidat del partit. Demòcrata moderat en un partit inclinat més cap a l'esquerra que en anteriors comicis, Biden ha fet gal·la d'experiència i moderació durant la campanya davant la turbulenta presidència de Donald Tump.

Als 77 anys, el que va ser vicepresident de Barack Obama serà ara el president de més edat d'assumir el càrrec. Quan sigui investit el 20 de gener tindrà 78 anys.

Biden ja va buscar sense èxit ser el candidat demòcrata els anys 1998 i 2008. Després de 36 anys com a senador per Delaware i malgrat el fracàs per segon cop de la seva candidatura entre els demòcrates, Obama el va escollir com a vicepresident, càrrec que va ocupar del 2009 al 2017.

Amb una barreja d'antecedents obrers i experiència en política exterior, Biden ha posat en valor la seva carrera durant la campanya, cosa que Trump ha volgut convertir en una càrrega. A més l'ha acusat de deixar-se portar per «l'esquerra radical» del Partit Demòcrata.

Amb Obama, Biden va desenvolupar tasques de mediació en afers bèl·lics i de política exterior, però també en afers interns com el control d'armes i la política fiscal. Però Obama no sempre va seguir el consell de Biden. En una de les operacions exteriors que van marcar la seva presidència, Obama va decidir tirar endavant amb l'operatiu que va matar Osama bin Laden malgrat que Biden considerava que era massa perillós.

Tot i ser un candidat moderat, Biden ha promès durant la campanya tenir posicionaments més progressistes en matèria de canvi climàtic o justícia racial, entre d'altres, en part pressionat per unes bases demòcrates més inclinades a l'esquerra que en anteriors comicis.

El de Delaware també ha buscat ser el contrapunt contra el bel·ligerant Tump durant la campanya. Biden, que s'ha mostrat sempre amb mascareta contràriament a Trump, ha subratllat la voluntat de reconstruir un país fortament colpejat per la pandèmia de covid-19.

La vida del demòcrata també està marcada per una tragèdia personal. Va perdre la seva primera dona i una filla en un accident de cotxe el 1972, setmanes després d'haver estat escollir senador. Va estar a punt de deixar la política per aquest fet. El 2015 va morir un dels seus fills, veterà de la guerra de l'Iraq i que havia estat fiscal general de Delaware, a causa d'un càncer.

En plenes protestes contra el racisme al país, Biden va oferir la vicepresidència a Kamala Harris, amb un pare immigrant de Jamaica i mare de l'Índia, en un gest per reconèixer la diversitat racial del país. Harris, de 56 anys, ha estat fiscal general de Califòrnia del 2011 al 2017, any en què va esdevenir senadora pel mateix estat.

Amb0 la victòria demòcrata, Harris fa història i es converteix en la primera dona, la primera negra i la primera d'ascendència asiàtica a ocupar la vicepresidència dels Estats Units. Abans de Harris, només dues dones, Geraldine Ferraro, demòcrata, i Sarah Palin, republicana, havien optat a la vicepresidència. Cap de les dues va arribar a ocupar el càrrec perquè van perdre les eleccions l'any 1984 i el 2008, respectivament.