El demòcrata Joe Biden ha guanyat les eleccions als Estats Units després d'imposar-se a Donald Trump a l'estat de Pennsilvània. Amb els 20 vots electorals de Pennsilvània, Biden supera els 270 necessaris per ser escollit nou president dels EUA, amb 284. El recompte es va allargar durant quatre dies, en una situació insòlita, i va estar qüestionat per l'actual president i candidat republicà, Donald Trump.

Biden va aconseguir recuperar per als demòcrates estats industrials que Trump havia obtingut el 2016, com Michigan o Wisconsin, i també es va imposar a Pennsilvània, el major estat que seguia en joc.

L'anunci de la victòria de Biden arriba després de quatre llargs dies de recompte amb molta tensió per l'estret marge de diferència entre els dos candidats als estats que quedaven en joc. Malgrat assegurar-se Florida, Texas, Ohio i Iowa la primera nit electoral, dimecres Trump va començar a veure com el seu avantatge s'esfumava poc a poc als estats del cinturó de l'òxid per l'inici del recompte del vot anticipat.

L'augment sense precedents del vot per correu arran de la pandèmia ha estat un factor determinant en l'evolució del recompte. Biden ha aconseguit recuperar per als demòcrates bona part del cinturó industrial, o cinturó de l'òxid, al nord-est del país, que el 2016 Hillary Clinton va perdre a mans de Trump.

El proper president ha aconseguit Minnesota i Wisconsin, a més de la joia de la corona en aquesta zona, Pennsilvània. Malgrat que el recompte encara no s'ha finalitzat a Geòrgia o Arizona, Biden també sembla imposar-s'hi i, de fet, ja no li calen per guanyar.

Malgrat la victòria de Biden, el mapa dels resultats apunta a un país pràcticament dividit entre el blau i el vermell de demòcrates i republicans. Biden s'ha endut còmodament bona part dels estats de la costa oest -Califòrnia, Oregon o Washington-, així com Nou Mèxic i Colorado.

També s'ha imposat, després d'un llarg recompte, a Nevada. Però Trump es consolida a l'Oest Mitjà -excepte a la demòcrata Illinois- i s'endú estats com Kansas, Nebraska o les dues Dakota. També ha guanyat a Florida i Texas, que tenen molts delegats. Arkansas, Louisiana, Mississippi i Alabama són clarament republicanes.

Biden, el president més gran

Biden, que serà el president més gran d'accedir a la Casa Blanca, als 77 anys, ha aconseguit una xifra rècord de vots populars: més de 74,8 milions de nord-americans l'han votat. Això sí, Trump, malgrat perdre, ha millorat els seus resultats absoluts del 2016, amb 70,5 milions de vots.

De fet, Trump es resisteix a assumir la derrota, i ahir va piular que ha guanyat les eleccions «de llarg». El republicà ha anunciat diversos recursos judicials per aturar l'entrada de Biden a la Casa Blanca. Si Trump no reconeix la victòria de Biden i impugna els resultats, la confirmació del demòcrata com a nou president dels EUA podria complicar-se.