Els casos del líder d'ERC, Oriol Junqueras, i el líder de Junts, Carles Puigdemont, estan encallats als tribunals de la Unió Europea i no s'espera que es resolguin almenys fins al 2021.

Fonts del Tribunal de Justícia de la UE asseguren que ni tan sols hi ha programada cap vista judicial abans de finals d'any. Si bé no descarten que es pugui arribar a convocar alguna, en tot cas, no s'espera una decisió ferma fins al 2021.

Al gener, Junqueras va impugnar la negativa del Parlament Europeu a mantenir-li el mandat com a eurodiputat, però encara no ha estat convocat a la vista i no s'espera que se celebri aquest 2020. El mateix passa amb la demanda del 2019 de Puigdemont contra l'Eurocambra pel seu vet inicial.

Ara farà gairebé un any que Carles Puigdemont i l'exconseller, Toni Comín van ser reconeguts eurodiputats arran de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat d'Oriol Junqueras.

Tanmateix, la seva defensa manté la demanda contra la cambra per no haver-los reconegut des del principi. «No volem que es torni a repetir en el futur», segons fonts de la defensa, que volen certificar doblement la victòria judicial.

Segons aquestes fonts encara estan intercanviant al·legacions escrites i tenen fins al desembre per respondre a l'últim escrit dels serveis jurídics de l'Eurocambra, que vol arxivar el cas perquè diu que el cas ja està resolt. Segons els càlculs de l'equip jurídic de l'expresident, almenys fins al 2021 no hi haurà cap decisió.