Catalunya no estava preparada el març passat per fer front a la pandèmia i no ho està ara. És el que opina el director del grup de recerca en Epidemiologia i Salut Pública de la FUB-UManresa, el berguedà Albert Espelt.

Per a l'expert, les xifres de contagis que obtindrem en 15 dies, resultat de les darreres restriccions -el toc de queda i el confinament perimetral de cap de setmana-, seran decisives. «Si no són efectives, no es pot descartar un nou confinament domiciliari, però sense tancar les escoles», apunta. I afegeix que aplicar-lo «té unes conseqüències econòmiques, socials i per a la salut».

Espelt fa notar que els indicadors «no són gens bons» i que si no s'aconsegueix aturar el contagi «serà un hivern molt complicat». Lamenta que no s'aprofités quan va baixar la incidència de la malaltia per reforçar el sistema sanitari. «Calia un reforç de l'atenció primària i més rastrejadors». Si s'hagués fet, «ara estaríem en un altre escenari». A parer seu, «les restriccions actuals responen al problema d'ara, evitar que el virus s'escampi, però no a la llarga».