El president sortint dels Estats Units, Donald Trump, no desapareixerà en silenci. Durant els dos mesos que separen la seva derrota a les presidencials de la cerimònia de successió -el període conegut en l'argot del poder com a «ànec coix»-, l'encara mandatari continua sent l'inquilí de la Casa Blanca, amb els seus poders i competències virtualment intactes de cara a dues estratègies simultànies a gestionar: la disputa dels resultats dels comicis i el seu adeu definitiu a la Presidència.

Sobre la primera, hi ha molts dubtes. Si bé el seu equip legal, encapçalat pel seu assessor i exalcalde de Nova York, Rudy Giuliani, afirma disposar de casos concrets en què s'ha impedit a observadors republicans l'entrada a les sales de recompte, les autoritats dels estats afectats, algunes de republicanes, rebutgen categòricament aquestes declaracions i les primeres escaramusses legals no han fet cap efecte.

A més, el temps li va en contra. El resultat per estats ha d'estar confirmat, amb tots els eventuals recursos i litigis resolts, abans del 8 de desembre perquè el que els nord-americans voten no és el seu president, sinó les persones que representaran el seu estat al Col·legi Electoral. És fonamental que per a aquell dia estigui clar qui són.

El Col·legi Electoral s'ha de reunir el 14 de desembre perquè els compromissaris de cada estat emetin els seus vots, que seran comptabilitzats en una sessió de les dues cambres del Congrés el 6 de gener. L'encarregat d'anunciar el president serà el vicepresident, Mike Pence, en la seva qualitat de president del Senat, i el mandat començarà formalment el 20 de gener.

El segon rumb, el seu comiat i tancament, està ple de dubtes i incerteses condicionades per l'explosiu caràcter del president, de qui «coneixerem més en aquests dos propers mesos que en els darrers quatre anys», en paraules de l'ex-assessor Milers Taylor. En aquest sentit, a més dels persistents rumors d'una nova «purga de càstig» entre el seu equip de Govern, hi ha la possibilitat que Trump faci servir les seves competències per concedir indults -un fenomen recurrent durant els últims mesos de mandat- amb un propòsit mai vist abans: atorgar-se la immunitat davant de qualsevol futura investigació per delictes.

En tot cas, tal com va fer dissabte tot i l'anunci de la victòria de Biden, Trump va tornar ahir al seu club de golf privat de Sterling (Virgínia) i va seguir sense reconèixer la derrota a les eleccions.