La controvertida celebració multitudinària de la beatificació de Joan Roig, dissabte a la Sagrada Família de Barcelona, no només va molestar el sector cultural, tancat per obligació anticovid, i el Govern, també va enutjar el si d'alguns sectors de l'Església catòlica.

Grups de WhatsApp de catòlics i fòrums de cristians, fins i tot alguns sacerdots diocesans, van criticar que l'arquebisbe de Barcelona, el cardenal Juan José Omella, no hagués sospesat la repercussió de la celebració d'aquest acte en l'actual situació de pandèmia, amb els hospitals en tensió i molts sectors confinats.

El doctor Josep Ballester, director de l'Àrea sanitària del Grup Mutuam, va escriure al seu perfil de Ttwitter: «Senyor Omella, com a catòlic practicant i metge amb responsabilitats assistencials, m'avergonyeix l'acte que vostè va presidir dissabte a la Sagrada Família». «És una absoluta inconsciència i una falta de generositat i respecte als ciutadans creients i no creients», hi afegeix el metge catòlic. Encara que ningú dubta que no hi havia un impediment legal per convocar l'acte, perquè va complir totes les condicions imposades als actes religiosos (30% d'aforament, distància, mesures d'higiene...), alguns sectors catòlics no han trobar bé que se celebrés l'acte de beatificació, i encara més quan fa pocs dies els monjos caputxins de Manresa van decidir ajornar la beatificació de tres dels seus màrtirs per la situació epidèmica, segons ja va publicar aquest diari diumenge.

Després de les crítiques i l'anunci de l'obertura d'un expedient per part de la Generalitat, Omella va demanar disculpes i va assumir l'error de no haver posposat l'acte, que va tenir una assistència de 600 persones, entre elles tots els bisbes de Catalunya, que es van desplaçar des de les seves diòcesis.

També l'exdirector de Catalunya Religió.cat, el periodista Jordi Llisterri, va expressar el seu malestar en un article en el qual reconeix que dissabte se'n va anar a dormir «enfadat perquè es podia preveure» si es té en compte que la recomanació general és «quedar-se a casa».