Bona notícia per a la lluita contra la pandèmia del coronavirus, ahir les farmacèutiques Pfizer i Biontech (amb seu als Estats Units i a Alemanya) van avançar-se a Moderna Inc. i AstraZeneca Plc en la cursa per la vacuna de la covid. Les vacunes produïdes per Pfizer i Biontech han demostrat que tenen una eficàcia de més del 90% en els assajos clínics a gran escala, segons van anunciar ahir les farmacèutiques.

Així, la seva candidata a vacuna basada en ARNm, BNT162b2 contra el SARS-COV-2 ha demostrat la seva eficàcia contra el coronavirus en participants sense evidència prèvia d'infecció, segons la primera anàlisi d'eficàcia provisional feta el 8 de novembre. Es calcula que a finals d'any es podrien distribuir 50 milions de dosis, que es divideix en dues injeccions, i podria subministrar-se a 20 milions de persones.

Mentre les proves en humans continuen el seu curs, els resultats preliminars indiquen que la vacuna protegeix de la covid-19 en la majoria dels casos set dies després de la segona dosis. Pfizer i Biontech esperen demostrar la seguretat de la vacuna durant la tercera setmana de novembre. Si constaten que no té riscos per a la salut, llavors demanaran l'autorització dels reguladors per comercialitzar la vacuna de manera urgent. «Estem assolint una fita important en el nostre programa de desenvolupament de vacunes en el moment en què el món més ho necessita», va celebrar el director general de Pfizer, Albert Bourla.

Segons Pfizer i Biontech, un comitè independent va concloure que la seva vacuna és efectiva en un 90% dels casos 28 dies després de l'inici de la vacunació, que consisteix en dues dosis. Tot això, recorden que el percentatge podria canviar un cop acabats els assajos clínics. Pfizer i Biontech van començar a finals de juliol i les proves es van fer a un total de 43.538 participants i l'anàlisi ha avaluat 94 casos confirmats de covid-19 en participants de l'assaig.

Les reaccions

El director de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom, va celebrar ahir les «encoratjadores» notícies de la vacuna de Pfizer i Biontech.«El món està experimentant una innovació i col·laboració científica sense precedents per posar fi a la pandèmia», va assenyalar Adhanom en una publicació al seu compte de Twitter. Després de l'anunci de Pfizer i Biontech, Adhanom va saludar tots els científics del món que estan desenvolupant noves eines «segures i eficaces» per vèncer a la covid-19.

Quant a l'adquisició de la vacuna, si finalment el comitè independent no detecta cap problema en l'última fase, la Comissió Europea ja ha afirmat que signarà «aviat» el contracte amb les companyies farmacèutiques Pfizer i Bionech per adquirir 300 milions de dosis de la seva vacuna.