L'expresident dels EUA George W. Bush s'ha desmarcat del silenci oficial del partit republicà i de l'estratègia de Donald Trump de no reconèixer la seva derrota i ha felicitat el demòcrata Joe Biden per la seva victòria en les eleccions de dimarts passat, que ha qualificat de «justes» i «íntegres». Bush ha donat les gràcies a Biden pel seu «patriòtic missatge» de dissabte en el seu discurs d'acceptació i li ha demanat que treballi per unir el país.

«Tot i que tots tenim les nostres diferències polítiques, sé que Joe Biden és un bon home, que s'ha guanyat l'oportunitat de liderar i d'unificar el nostre país», assenyala en un comunicat el que va ser el 43è president dels EUA. «Els nord-americans poden confiar que aquestes eleccions van ser en essència justes, que la seva integritat va ser defensada i el seu resultat és clar», ha afegit.

Ha insistit que el país «ha d'unificar-se pel bé de les nostres famílies i els nostres veïns, i per la nostra nació i el seu futur». I en aquest sentit ha demanat als nord-americans recolzar el nou president: «Instem tots els nord-americans a unir-se a nosaltres a desitjar-li el millor al nostre pròxim president i la nostra pròxima vicepresidenta mentre es preparen per fer-se càrrec de les seves importants responsabilitats».

Bush ha explicat que havia parlat per telèfon amb Biden per felicitar-lo i que li va oferir el mateix que als anteriors presidents, Donald Trump i Barack Obama: «Les meves oracions per al seu èxit, i el meu compromís d'ajudar de totes les formes que pugui».

El polític texà també ha volgut reconèixer els grans esforços de la campanya de Trump, que «es va guanyar el vot de més de 70 milions de nord-americans», una cosa que ha definit com un «assoliment polític extraordinari». Així mateix, ha defensat el dret de Trump a demanar un recompte de vots i a presentar recursos legals, que portaran que «qualsevol assumpte sense resoldre serà degudament jutjat».

Així mateix, també s'ha referit a l'alta participació en els comicis, cosa que considera un «senyal positiu de la salut de la nostra democràcia i un recordatori al món de la seva fortalesa».