Albert Gonfaus és un veterinari gironellenc de 52 anys que treballa al Centre Veterinari del Berguedà. Gonfaus assegura que els últims mesos hi ha hagut més feina al centre, ja que ha augmentat la intensitat en la convivència amb les mascotes. Gonfaus recomana a les persones que vulguin adoptar un animal que tinguin en compte que és una decisió que s'ha de prendre amb perspectiva de futur.

Ha notat un augment de la gent que té mascotes?

No sé si és el nombre, però sí que és cert que hi ha gent nova. El que sí que ha augmentat és la intensitat de la convivència amb la mascota. Però això no és científic, és una percepció que jo tinc.

Què significa que ha augmentat la intensitat de convivència?

La gent passa més hores amb la mascota a casa. La percepció és aquesta. I aquesta intensitat en la convivència fa que el propietari observi més coses en l'animal.

Quins consells donaria a la gent que ha de passar més hores a casa, treleballant, amb la mascota?

Quant a la convivència, no recomanaria res que no fos el que fan sempre. No se'ls han de canviar els hàbits que tenen habitualment, perquè hi haurà un moment en què suposo que tornarem a un vida semblant a la que teníem abans i llavors el gos ho pot notar més. Sobretot en el sentit que les mascotes visquin coses més agradables. No s'ha de tenir més interacció amb la mascota, ja que ara per a l'animal de compa-nyia no és cap problema, però en el moment en què les coses tornin al seu lloc sí que pot ser un problema i es poden generar problemes de d'ansietat per separació.

Quines són les patologies amb què s'han trobat més sovint?

Això va molt per temporades, però potser el que més hem notat són problemes digestius i problemes d'infecció respiratòria. A part del que no té a veure amb el confinament, que són gossos i animals amb lesions de tot tipus i coses molt diverses.

La polèmica sobre que la gent sortia a passejar el gos cada dos per tres era certa? Com a professional, cada quan s'ha de sortir?

Depèn molt del tipus de gos. Jo no he vist gaires canvis en aquest sentit. Depèn molt d'allò a què el gos estigui acostumat. Si un gos sortia un cop al dia i ara durant el confinament ha sortit tres cops, després el problema serà el mateix, que és que quan torni a sortir un cop al dia ho trobarà molt a faltar. Una cosa serien les necessitats fisiològiques, que amb dos cops podria ser suficient sobretot si el gos té un lloc a casa per fer pipí, però l'ideal serien tres.

Què diria a les persones que volen adoptar un animal per la situació en què ens trobem i no perquè realment ho desitgin?

Sobretot hi ha dues coses que són determinants per tenir un animal de companyia. S'ha de tenir clar que no és un tema d'ara, sinó que és un tema de molts anys i això sobretot pel que fa a l'aspecte de temps i de diners. Si ara hi ha el mínim de temps i de diners per fer-se càrrec d'un animal de companyia, però només ara, pot ser un problema en el futur. Si hi ha una perspectiva que ha de ser per molt temps, doncs endavant, segurament serà una gran cosa per al gos i per a la família. Però han de ser conscients que són molts anys i s'ha de tenir una perspectiva que se'n podran fer càrrec.

Quins aspectes han canviat al centre veterinari amb l'esclat de la pandèmia?

El que més hem notat són els canvis en la manera de treballar habitual, que ens han portat a un nivell d'estrès més gran. Ens han anat canviant els protocols que hem de seguir i ens hi hem anat adaptant. Com a equip, ens hem separat en dos grups per si hi hagués algun infectat, que de moment no ha passat, que poguéssim continuar treballant.

Hi ha hagut més feina els últims mesos?

Durant la primera onada potser hi havia menys feina, però com que la manera de treballar ens implicava més feina a cada visita, sempre ha estat superior. Però ara sí, en general hi ha més volum de feina.