Evo Morales ha travessat aquest dilluns la frontera entre l'Argentina i Bolívia per iniciar una caravana triomfal de dos dies que el portarà a Chimoré. Trepitjarà una altra vegada el terra d'aquesta localitat de la regió de Cochabamba un any després d'haver sigut enderrocat i de pujar allà a un avió amb destinació a Mèxic. «Estava segur que tornaria, no vaig pensar que tan aviat», va dir abans d'abandonar la ciutat argentina de La Quiaca per creuar la frontera i entrar a la boliviana de Villazón.

L'aclaparador triomf electoral de Luis Arce va crear les condicions per al seu retorn. Les causes judicials en contra seu s'han convertit en paper mullat. Els seus enemics declarats, entre ells l'exministre d'Interior del sortint Govern de facto, Arturo Murillo, ara hauran de respondre davant els tribunals per les seves accions. Però abans que això succeeixi, Morales i qui va ser el seu vicepresident, Álvaro García Linera, travessaran part de Bolívia acompanyats de dirigents del Moviment al Socialisme (MAS). La caravana s'aturarà en diferents punts per repetir el ritual de victòria.

El president argentí, Alberto Fernández, els ha acomiadat en el pont internacional. «El poble no s'equivoca i ha anat a les urnes a revindicar el projecte d'Evo», els ha dit abans d'abraçar-los. Villazón pertany a la regió de Potosí. Una multitud s'ha bolcat en els carrers en el moment de l'entrada de l'exmandatari. La consigna «hem tornat» es llegia en alguns dels seus carrers. «Evo, Villazón et dona la benvinguda», resava un cartell a la seu del municipi. Hi ha hagut balls i música. Globus i pancartes.

Els nous desafiaments

Morales va enfrontar un cop d'Estat el novembre del 2019 després de forçar una nova reelecció. El MAS ha recuperat ara el poder sense recórrer a la candidatura del seu líder exiliat. El binomi que integren Arce i David Choquehuanca ha permès deixar enrere la temptativa de restauració política conservadora. L'exlíder dels cocalers ha tingut molt a veure en el disseny de l'estratègia electoral. Es trobarà amb una Bolívia molt diferent de la que va haver d'abandonar a la carrera. Arce i Choquehuanca han rebut una herència complexa. «El nou temps significa escoltar el missatge dels nostres pobles que ve del fons dels seus cors, significa guarir ferides, mirar-nos amb respecte», va dir el vicepresident durant la presa de possessió. El diari 'El Deber', de Santa Cruz, la regió més hostil al MAS, va qualificar d'«esperançador» aquest missatge. Però tant Morales com Arce saben que en qualsevol moment pot irrompre el conflicte.

Un sector opositor encara no ha pogut digerir la derrota electoral. Luis Camacho, qui va tenir un alt protagonisme en la conjura contra Evo el 2019, encara no ha reconegut el triomf d'Arce amb els mateixos arguments que utilitza Donald Trump als Estats Units. El gran desafiament del flamant Govern és aïllar els grups radicals. No és l'únic front de possibles tempestes en potència. Els militars van jugar un paper estel·lar en l'enderrocament de Morales. El Govern entrant ha de garantir ara la subordinació d'uns alts caps associats amb el Govern de facto. Per si no fos prou, Arce rep una economia esquerdada. Les expectatives de canvis són altes. Les possibilitats de portar-los a terme immediatament, acotades. Caldrà veure quin paper juga Morales per contenir un eventual malestar de les bases. De moment, Arce espera que mantingui un perfil baix.