La Generalitat va reclamar ahir que els Pressupostos Generals de l'Estat siguin «justos» per a Catalunya i solucionin els «incompliments» de l'Estat, una exigència a la qual s'ha sumat ERC, que va advertir que no donarà suport als comptes si són insuficients per a aquesta comunitat.

El Congrés dels Diputats acull avui la primera etapa en el trajecte del projecte de Pressupostos Generals (PGE) per al 2021, amb el debat de les set esmenes a la totalitat, entre aquestes les de Junts per Catalunya i la CUP, encara que amb tota probabilitat seran rebutjades i es prosseguirà la tramitació.

Un primer debat al Congrés al qual els partits independentistes -i, en concret, els dos socis del Govern- van amb posicions antagòniques, ja que ERC i PDeCAT permetran la seva tramitació, en contraposició amb les esmenes a la totalitat de JxCat i la CUP.

Sobre aquesta posició diferenciada entre els dos socis al Palau de la Generalitat va evitar posicionar-se la consellera de Presidència, Meritxell Budó, tot i que la també portaveu de la Generalitat sí que va explicar en l'habitual roda de premsa de després de la reunió de l'Executiu català que la Generalitat espera que els pressupostos per al 2021 siguin «justos amb Catalunya i siguin el que realment necessita Catalunya». Així, per a Budó, els PGE haurien de resoldre el «dèficit fiscal estructural que pateix Catalunya», solucionar els « reiterats d'inversió» o afrontar el «deute històric» de la disposició addicional tercera de l'Estatut, que ha xifrat en «més de 3.800 milions d'euros».

També va opinar que, en distribuir recursos, els pressupostos generals de l'any que ve no haurien de tenir en compte «criteris poblacionals, sinó del PIB, perquè això és el que seria de justícia per Catalunya».

Si bé ERC permetrà la tramitació dels PGE demà, els republicans van voler, per la seva banda, deixar clar que un eventual suport definitiu als comptes no serà gratis i passa per una negociació que millori la proposta actual, a hores d'ara insatisfactòria per a aquest partit.

El líder d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, va advertir en roda de premsa que, tot i no haver presentat esmena a la totalitat, els republicans no donaran suport als PGE «si són insuficients per a les necessitats de Catalunya i dels catalans», i va instar el Govern central a «negociar-los».

«Hem estat clars -va apuntar Sabrià-, no hem presentat una esmena a la totalitat, però la proposta que hi ha ara mateix sobre la taula no és la que necessita Catalunya, per la qual cosa caldrà treballar-la».