Les postures divergents sobre la tramitació dels Pressupostos de l'Estat augmenten encara més la bretxa en el si de l'independentisme, especialment entre els socis de govern JxCat i ERC, a falta de tres mesos per a les eleccions catalanes del 14 de febrer.

El trajecte del projecte de Pressupostos Generals de l'Estat per a 2021 ha de sortejar demà el seu primer escull amb el debat de les set esmenes a la totalitat, entre elles les de Junts per Catalunya i la CUP, tot i que amb tota probabilitat seran rebutjades i es prosseguirà amb la tramitació. Un debat al Congrés al qual els partits independentistes van amb posicions antagòniques: en contraposició a JxCat i la CUP i les seves esmenes a la totalitat, ERC i PDeCAT són en canvi partidaris de permetre la tramitació en un escenari de pandèmia i negociar amb el Govern espanyol.

Una actitud que va provocar ahir dures crítiques de JxCat a aquestes dues formacions. «L'esmena a la totalitat és un toc d'atenció. Ens sorprèn la predisposició acrítica d'altres formacions polítiques» quan «ja sabem que el Govern central no compleix res», va indicar la vicepresidenta i portaveu de JxCat, Elsa Artadi, en roda de premsa.

Si bé des de JxCat se segueix insistint que hi haurà voluntat d'«asseure's i negociar» amb la Moncloa sobre els comptes més endavant, Artadi va mantenir la línia argumental expressada en els últims dies per la portaveu al Congrés, Laura Borràs, en lamentar que són uns pressupostos «insuficients per Catalunya».

Una postura que difereix clarament de la d'Esquerra, el seu soci a la Generalitat, que té clara la seva decisió de no presentar una esmena a la totalitat al projecte de pressupostos, atès que els republicans consideren una greu irresponsabilitat bloquejar la seva tramitació en el context actual de pandèmia. Els republicans es mantenen doncs en la mateixa casella que el PDeCAT, que ha qualificat d'«incomprensible» que JxCat presenti esmena a la totalitat: «No entenem què guanyen els catalans simplement perquè es retornin i no es negociïn els pressupostos», va dir el secretari d'organització del PDeCAT i diputat al Congrés, Ferran Bel, en declaracions a RNE-Ràdio4.

Malgrat seguir dins de JxCat al Congrés, els quatre diputats del PDeCAT coincideixen amb ERC en la seva negativa a instal·lar-se en el «no pel no i el no a tot» i aposten en canvi per permetre la tramitació, la negociació i la presentació d'esmenes parcials que «poden millorar la inversió a Catalunya», i a partir de llavors «veure quina és la posició del Govern espanyol» i decidir el seu vot final, que en cap cas serà «gratis».

Les diferències entre forces independentistes es fan encara més evidents a tres mesos vista de les eleccions, per a les que els partits comencen a escalfar motors, donar tret de sortida a les seves primàries i dissenyar les seves estratègies respectives.

Així, en paral·lel a la seva voluntat de diàleg amb el Govern espanyol, ERC va donar pas ahir a una «ofensiva judicial i política» per denunciar l'«espionatge polític a l'independentisme», en relació a les converses gravades en l'operació Voloh, segons va confirmar en roda de premsa la portaveu d'ERC, Marta Vilalta. Aquesta ofensiva preveu, d'una banda, que el líder d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, hagi presentat davant la fiscalia una denúncia en què reclama que s'investigui per què va ser gravada suposadament per la Guàrdia Civil una conversa seva de caràcter privat i després va ser filtrada a un mitjà de comunicació. I, en paral·lel, els republicans han portat al Congrés un total de 140 preguntes dirigides al Govern central sobre aquesta operació, a més d'una sol·licitud de compareixença del ministre d'Interior, ja que els republicans es pregunten per què un govern de PSOE i Podem «no actua» per impedir l'«espionatge polític».

Però també Esquerra ha rebut retrets dels socialistes, en aquest cas des del PSC, la viceprimera secretària, Eva Granados, ha criticat la «incompetència» que, en la seva opinió, estan demostrant els republicans com a gestora de serveis públics durant la Covid-19. «Tenim davant nostre o la irresponsabilitat de la unilateralitat de JxCat o directament la incompetència que mostra ERC en la gestió dels serveis públics sota la seva responsabilitat», va dir Granados.