La cèl·lula gihadista de Ripoll que l'agost del 2017 va cometre els atemptats de la Rambla de Barcelona i Cambrils tenia com a primers objectius el Camp Nou, que volia atacar el dia 20 d'aquell mes durant un partit, la Sagrada Família i la Torre Eiffel de París.

Així ho va testificar ahir el mosso d'esquadra que va instruir les diligències de la investigació en el judici de dos presumptes integrants de la cèl·lula terrorista, Mohammad Houli i Driss Oukabir, i un suposat col·laborador, Said Ben Iazza, acusats de preparar els atemptats, que va començar ahir a l'Audiència Nacional. El testimoni va dirigir la investigació després dels atemptats comesos el 17 d'agost del 2017 a la Rambla de Barcelona, mitjançant l'atropellament de vianants amb una furgoneta, i l'endemà a la matinada a Cambrils (Baix Camp), amb ganivets i destrals, que van deixar 16 morts i 140 ferits. L'agent va manifestar que l'explosió del 16 d'agost a la casa dels terroristes a Alcanar va precipitar que duguessin a terme, l'endemà, els atemptats a la Rambla de Barcelona i al passeig marítim de Cambrils. Però va afegir que, segons es desprèn del contingut d'ordinadors confiscats al grup i de la declaració d'un dels integrants, la seva pretensió era cometre un atemptat amb furgoneta bomba, amb granades i amb cinturons explosius, al Camp Nou el 20 d'agost del 2017 en un partit entre el Futbol Club Barcelona i el Reial Betis. També va afegir que tenien com a objectius atemptar contra la Sagrada Família de Barcelona i la Torre Eiffel de París.

L'Audiència Nacional va iniciar ahir el judici a Mohamed Houli Chemal, que va resultar ferit en l'explosió que va tenir lloc a la casa d'Alcanar on suposadament preparaven els explosius, així com de Driss Oukabir i Said Ben Iazza. Per als dos primers, la Fiscalia demana 41 i 36 anys de presó, respectivament, pels delictes d'integració en organització terrorista, fabricació, tinença i dipòsit de substàncies explosives i conspiració per al delicte d'estralls terroristes, i per al tercer 8 anys de presó per col·laboració amb la cèl·lula.

Mohamed Houli Chemal es va acollir al dret a no declarar, es va remetre a les seves anteriors manifestacions en fase d'instrucció i va mantenir el seu «penediment sincer». La sala va reproduir llavors, a petició de la fiscal, un vídeo que els mateixos membres del grup havien gravat a la casa d'Alcanar en què apareixen preparant explosius i posant-se cinturons carregats d'explosius, entre ells l'acusat. Es tracta d'un enregistrament anterior a l'explosió causada en aquella casa d'Alcanar la nit del 16 d'agost del 2017, en què van morir l'imam de Ripoll Abdelbaki Es Satty, al voltant del qual suposadament es va formar la cèl·lula gihadista, i un altre terrorista, segons la Fiscalia. A les imatges es veu com preparen els explosius i llancen proclames: «Això va dirigit als enemics de Déu», «Aquí us esperem», «Déu ens va prometre el paradís i a vosaltres l'infern» i «Això explotarà sobre els caps de les vostres dones i els vostres fills».

Seguidament, va declarar l'acusat Driss Oukabir, germà d'un dels cinc terroristes abatuts pels Mossos d'Esquadra a Cambrils el 18 d'agost a la matinada, hores més tard de l'acció de la Rambla de Barcelona, quan es van enfrontar als agents i després d'atacar vianants amb ganivets i destrals i portant suposats cinturons amb explosius. Aquest acusat va assegurar que s'havia ofert a llogar la furgoneta que es va fer servir a l'atemptat de Barcelona perquè el grup de joves en què estava el seu germà li van dir que la necessitaven per a una mudança, però va negar que formés part de la cèl·lula terrorista, que conegués l'imam de Ripoll i que participés en els preparatius dels atemptats.

Per la seva banda, l'acusat Said Ben Iazza va declarar que havia deixat una furgoneta que suposadament es va fer servir per transportar precursors explosius, perquè uns joves clients de la seva botiga l'hi havien demanat per a un transport de productes de neteja. També va dir que no havia tingut contacte amb l'imam de Ripoll ni havia visitat la casa d'Alcanar.

El mosso instructor va relatar que el difunt Younes Abouyaaqoub havia entrat amb una furgoneta a la Rambla poc abans de les cinc de la tarda del 17 d'agost del 2017 i «va atropellar tots els vianants que va trobar al seu pas al llarg d'entre 700 i 800 metres, fins que va quedar bloquejat pels cossos que s'amuntegaven entre les rodes». Abouyaaqoub va fugir i va ser localitzat pels Mossos el 21 d'agost en una carretera de Subirats amb un cinturó que simulava portar explosius i es va dirigir amb ganivets als agents, fet que els va obligar a disparar-li, va dir el mosso, i va afegir que la cèl·lula terrorista era «un grup d'amics que es coneixien de molt petits, que eren impenetrables perquè la confidencialitat era extraordinària i tenien una relació endogàmica, vivien només per a ells i no es relacionaven amb ningú».