Les víctimes dels atemptats del 17 d'agost del 2017 a Catalunya també han demanat condemnar per assassinat terrorista dos dels tres acusats per aquests fets, en contra del criteri de la Fiscalia, en el judici que comença aquest dimarts a l'Audiència Nacional per aquests fets, que van deixar 16 morts i centenars de ferits.

"És un judici una mica peculiar perquè la majoria dels membres de la cèl·lula van morir en el seu moment, llavors tan sols es jutjarà dues persones i un col·laborador", ha dit l'advocat de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) Antonio Guerrero, en declaracions a la premsa quan ha arribat a l'Audiència Nacional.

Guerrero ha explicat que "una de les qüestions principals d'aquest judici és determinar si als dos se'ls pot condemnar per delicte d'assassinat terrorista i temptativa d'assassinat terrorista".

Per l'AVT, "aquests dos membres estaven conxorxats amb la resta dels membres de la cèl·lula, hi havia un pla criminal entre tots ells". "Conseqüentment, aquestes dues persones tenien un domini funcional del fet i van coadjuvar per materialitzar el pla criminal, tot i que fos diferent al que es va dur a terme per l'explosió d'Alcanar", ha dit.

L'advocat de l'Associació 11-M Antonio García, que representa 74 víctimes, s'ha expressat en el mateix sentit. "Creiem que almenys dos dels acusats en són responsables i han de respondre pels delictes d'assassinat, a part de la resta de delictes, en els quals coincidim amb la resta de les acusacions", ha assenyalat, després d'asseverar que "hi ha una base suficient" per condemnar-los per aquests càrrecs.

Presó permanent revisable

L'AVT sol·licita la pena de presó permanent revisable pels delictes d'assassinat terrorista i 25 anys de presó per a l'altre acusat pels delictes de col·laboració i tinença d'explosius. "Nosaltres hem demanat les màximes penes", ha postil·lat el representant legal de l'Associació 11-M.

L'advocat de les acusacions particulars internacionals i de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (Acvot), Ignacio Fuster Fabra, ha confirmat que també demanen la presó permanent revisable per als acusats perquè entenen que formen part d'"una organització criminal que ha tingut un 'pla b' que es va materialitzar a Cambrils i a la Rambla".

És la primera vegada que una acusació sol·licita la presó permanent revisable a l'Audiència Nacional, perquè des que es va reformar el Codi Penal el 2015 no s'han produït casos que l'ameriten, excepte aquest.

La petició de penes que fan les associacions de víctimes contrasta amb la de la Fiscalia, que sol·licita per a Driss Oukabir, Mohamed Houli Chemlal i Saïd Ben Iazza entre 8 i 41 anys de presó per delictes que no inclouen el d'assassinat terrorista. El ministeri públic considera que els acusats no van participar directament en els atemptats encara que pertanyessin a la cèl·lula gihadista.

Els sis suposats autors, tant de l'atropellament massiu a la Rambla de Barcelona com al passeig marítim de Cambrils, van morir abatuts pels agents dels Mossos d'Esquadra la mateixa nit i els dies posteriors.

Responsabilitat de l'Estat

D'altra banda, l'advocat de la família d'una de les víctimes que va morir a la Rambla -el nen de 3 anys Xavi Martínez- Jaume Alonso Cuevillas ha assenyalat que la seva intenció és que l'Estat reti comptes "perquè no es va regular la venda de precursors d'explosius" quan hi havia una normativa europea que s'hauria d'haver aplicat des del 2014.

"Els explosius d'Alcanar pretenien fer volar la Sagrada Família i el Camp Nou, i són els que es van fer servir en els atemptats de Brussel·les o París, l'anomenat 'mare de satanàs'", ha recordat, després d'afegir que la normativa europea obligava els estats membre a controlar de manera efectiva la venda de precursors.

Així, ha incidit que en les qüestions prèvies del judici demanaran la declaració de qui va ser secretari d'estat de Seguretat el 2017, José Antonio Nieto, perquè "l'Estat ha de retre comptes". Així mateix, ha indicat que esperen que es determini amb certesa "si l'imam de Ripoll està mort o no" perquè entenen que les proves biològiques de la policia científica de Casablanca "no suporten els estàndards".

De la mateixa manera, ha incidit que l'objectiu principal del judici no serà "reparació econòmica" sinó mirar de saber la veritat, "dret que assisteix totes les víctimes, que inclou la reparació moral i això també comporta el dret a saber la veritat". I denuncia que hi ha molts interrogants en què la instrucció no ha aprofundit, com per exemple "les relacions que s'han documentat entre el CNI i l'imam.

"Consta que quan complia condemna per tràfic de drogues rebia visites d'agents dels serveis secrets a la presó de Castelló. A més, consta de manera inusitada que la seva expulsió es va revocar sense l'oposició de l'Advocacia de l'Estat, fet insòlit en dret d'estrangeria quan la condemna es tracta de tràfic de drogues", ha subratllat.

Quan li han demanat pel plantejament sobre la responsabilitat de l'Estat i les restes mortals de l'imam de Ripoll que ha fet Cuevillas, l'advocat de l'Associació 11-M ha refusat pronunciar-se i ha subratllat que "el més important és que les víctimes estiguin unides, ben defensades i ben representades" per aconseguir "una sentència justa que repari el dany que s'ha produït".