Catalunya allargarà amb tota probabilitat el tancament de bars i restaurants quinze dies més per aconseguir que les dades de contagis i ingressos en hospitals i UCI, amb una tensió molt elevada, segueixin baixant en les pròximes setmanes. Així ho va dir, ahir, la consellera de Salut, Alba Vergés, en roda de premsa telemàtica juntament amb el coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19, Jacobo Mendioroz, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, i el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent. Sense les mesures restrictives preses el mes d'octubre passat, de tancament de bars i restaurants, toc de queda nocturn i confinament perimetral de Catalunya i municipal els caps de setmana, Salut esperava entre 12.000 i 14.000 contagis diaris, i ara el nombre de persones positives notificades ha estat d'unes 4.000, va explicar Mendioroz.

«Cal consolidar la baixada (de xifres de contagis) per poder afrontar situacions encara més complexes les pròximes setmanes», amb l'arribada de l'hivern, va indicar la consellera, que va afirmar que «les mesures funcionen i han de seguir funcionant». Aquesta setmana, Salut i Interior es reuniran, en el marc del Procicat, amb diversos experts per valorar l'impacte de les restriccions i si s'allarguen o no i quines d'elles, va dir.

L'allargament del tancament és una mala notícia per al sector malgrat que la Generalitat hagi ampliat l'horari de recollida i servei a domicili. Ara es permet recollir menjar en restaurants amb servei a domicili fins a les 10, i el lliurament es pot fer fins a les 11 de la nit.

«Estem molt malament», va dir ahir a aquest diari Pere Santos, president de la Federació Intercomarcal d'Hostaleria i Restauració (Fihr), on hi ha representats els gremis de les comarques del Bages, el Berguedà, el Solsonès, el Moianès i l'Anoia, entre altres d'arreu de Catalunya. «Després de tancar tants dies hi haurà gent que no aguantarà perquè les economies estan molt malmeses». Santos va assegurar que «de contents no ho estem gaire perquè se'ns ha criminalitzat a un sector i no s'ha demostrat que tinguem la culpa de res. Estem bastant emprenyats», va assegurar.

I és que cada dia que passa sense poder obrir, té un efecte directe a l'economia. «Com més duri aquesta pandèmia més possibilitats hi ha» que negocis hagin de tancar. «Hem tingut reunions amb el Govern. A veure si la setmana que ve ens deixen obrir encara que sigui amb restriccions». Santos va reclamar «que ens deixin obrir. El que hem de fer és treballar. Sabem que conjugar l'economia i la salut és difícil però arriba un moment que l'economia és tan important com la salut». El responsable de la Fihr va dir que «si Salut no ens proposa un pla de reobertura que sigui satisfactori per a nosaltres, està clar que tornarem a fer trobades i manifestacions».

Una mostra del malestar del sector és la protesta que es va fer ahir al Vendrell. Els restauradors d'aquest municipi es van manifestar amb una marxa lenta per exigir a l'Ajuntament que els condoni els impostos d'aquest any i també del 2021. Més de 120 vehicles es van sumar a una protesta convocada per la Unió de Bars i Restaurants del Vendrell i Platges, que reclama al govern municipal una reacció imminent, segons informa ACN.

D'altra banda, Pere Santos va reclamar ajudes directes per al sector que els permeti tenir liquiditat, més enllà d'exonerar d'impostos. I va lamentar que en l'inici del període per demanar les ajudes per als autònoms, ahir, es van produir incidències tècniques als canals telemàtics del Govern. Ja havia passat el mateix amb els ajuts destinats a bars i restaurants a final d'octubre.