La Comissió Europea va aprovar ahir l'acord amb les farmacèutiques Pfizer i Biontech perquè els estats membres puguin arribar a comprar 300 milions de dosis de la seva futura vacuna contra la covid-19, que, segons les dues companyies, té una eficàcia superior al 90%. El col·legi de comissaris va aprovar el contracte i se signarà aquests propers dies. En concret, obre la porta als estats membres a adquirir 200 milions de dosis de la futura vacuna, un cop s'hagi autoritzat, i permet la possibilitat de sol·licitar-ne 100 milions més d'addicionals.

La vacuna de Pfizer i Biontech forma part de la cartera de possibilitats que la Comissió Europea ha dissenyat per als països europeus, un cop es demostri que són segures i eficaces per tractar la malaltia.

En concret, l'executiu comunitari ja ha signat contractes definitius amb tres farmacèutiques -AstraZeneca (300 milions de dosis), Sanofi-GSK (300 milions de dosis) i Johnson & Johnson (200 milions de dosis)- i manté converses avançades amb firmes biotecnològiques CureVac i Moderna.

Per la seva banda, la vacuna russa contra el coronavirus Sputnik V ha demostrat una eficàcia del 92%, segons les dades preliminars de la tercera fase d'assajos clínics realitzats pel Centre Nacional de Recerca en Epidemiologia i Microbiologia Nikolai Gamaleya, l'organisme que ha desenvolupat el fàrmac i que depèn del Ministeri de Sanitat de Rússia. En un comunicat, el Centre Gamaleya va destacar que la vacuna contra el coronavirus Sputnik V -registrada oficialment l'11 d'agost- ha demostrat «una alta eficàcia» en els assajos. «La confirmació es basa en les primeres dades preliminars de la tercera fase d'assajos clínics de doble cec, aleatoris i amb control de placebo amb 40.000 voluntaris», va assegurar.

El Centre Gamaleya va explicar que els assajos han avaluat l'eficàcia de Sputnik entre «més de 16.000 voluntaris» que van rebre la vacuna o el placebo 21 dies després de la primera injecció. «Com a resultat de l'anàlisi estadística de casos confirmats de coronavirus, la diferència de casos entre els individus vacunats i els que van rebre el placebo indica que la Sputnik V va tenir un percentatge d'eficàcia del 92% després de la segona dosi», va assenyalar.