JxCAT va defensar ahir la seva esmena a la totalitat del projecte pressupostari de 2021 en considerar que és insuficient per Catalunya. La formació va carregar contra les inversions consignades al Principat durant el debat de vetos al projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat de 2021 al Congrés dels Diputats.

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va parafrasejar els arguments sobre «criminalització política» que ERC va usar per esmenar a la totalitat els pressupostos del Govern de Pedro Sánchez el 2019, una postura que ja no sosté Esquerra, que en permetrà la tramitació. «El que està en joc són els drets, la democràcia i el manteniment de l'estat de dret. Aquest argument no és nostre, el subscrivim, és la transcripció literal de l'esmena a la totalitat d'ERC», va defensar Borràs, argumentant el seu veto de JxCat al projecte de pressupostos de la coalició de PSOE i Unides Podem.

JxCat reclama un major esforç del Govern central si vol el seu suport. «La pandèmia no pot ser una excusa perquè els votem tot (...) per a vostès és la coartada ideal per fer xantatge a qui no els riem les gràcies als pressupostos o esperen que aplaudim gestos oportunistes com la rebaixa de l'IVA de les mascaretes», va apuntar Borràs. JxCat va reclamar al Govern que esmeni la seva actitud amb Catalunya perquè no hagin d'esmenar el pressupost ja que no normalitzaran «el que no és normal» i no votaran «pressupostos a canvi de partides mentre ens superin una criminalització política de la qual no haurien ser còmplices».

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va defensar en resposta a Borràs que «cada debat té el seu lloc» i que ahir es debatien els pressupostos i no la situació de les «persones preses» pel procés i ha apuntat que JxCat no dóna suport els comptes perquè tenen por de ser penalitzats electoralment. «Quan vostè impedeix tramitar aquest pressupost estan ressuscitant els comptes de Rajoy i de Montoro», va argumentar la titular d'Hisenda i portaveu del Govern central, qui després de glossar millores en la despesa per a Catalunya ha retret que busquin «herois i vilans en lloc de millorar la vida dels catalans».