El portaveu parlamentari d'ERC, Gabriel Rufián, es va defensar ahir al Congrés dels atacs de «traïció al poble català» per permetre la tramitació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2021 i, en al·lusió a JxCat, va assegurar que aquesta acusació només la sostenen els qui fa «molt de temps» que cobren sous públics.

En la seva intervenció en el debat, Rufián va defensar la utilitat del seu partit per negociar amb el Govern central «amb aquest mar de fons». Això, segons va dir, no els fa «menys patriotes» ni «menys independentistes»: «Amb aquest mar de fons i el que vindrà seria tremendament irresponsable no escoltar, no parlar, no dialogar i no negociar», va asseverar. Ara bé, va voler deixar clar que facilitar el tràmit dels comptes no vol dir que el seu partit hagi parat de lluitar per una república catalana «amb la mateixa força, contundència i determinació que fa 90 anys». «Qui digui que això és una traïció al poble de Catalunya és perquè fa massa temps que vesteix jaquetes de 1.000 euros, es passeja amb bosses de Michael Kors pel carrer o cobra sous públics», va dir en al·lusió a JxCat, partit al qual va adreçar diversos missatges durant l'al·locució.

Després de l'intercanvi de missatges, finalment, el Congrés va rebutjar per 150 vots a favor i 198 en contra les set esmenes a la totalitat que el PP, Vox, JxCat, CUP, CC, BNG i Fòrum Astúries havien plantejat contra els pressupostos de l'Estat per al 2021. El Govern espanyol va rebre el suport de les dues formacions que el formen, PSOE i Podem, però també del «soci prioritari» PNB, en paraules de la ministra María Jesús Montero, així com d'ERC i Bildu, que van defensar permetre la tramitació per la necessitat de donar resposta a la pandèmia i negociar millores. També va rebre el suport de Cs, que va advertir que plantejarà noves «línies taronja» de cara a l'aprovació definitiva. El Govern va demanar a ERC i a Cs que no facin una política de «vetos creuats».

Els pressupostos van superar d'aquesta manera el primer examen al Congrés dels Diputats i es comencen a tramitar a la cambra. Es debatran ara en ponència, on els grups debatran les esmenes parcials fins a l'aprovació del dictamen el 27 de novembre. El Congrés els sotmetrà de nou al ple entre el 30 de novembre i el 3 de desembre.

L'Executiu espanyol haurà de buscar ara els suports necessaris per aprovar definitivament els comptes. Montero va fer evident que el seu executiu no renuncia a un acord que inclogui ERC, Bildu i alhora Cs, tot i que aquestes formacions -i també Podem per boca del portaveu Pablo Echenique- van alertar que haurà d'escollir.