El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha restituït el major Josep Lluís Trapero com a cap dels Mossos d'Esquadra, càrrec del qual va ser destituït amb motiu de l'aplicació de l'article 155 l'octubre del 2017, un cop ha estat absolt en el judici per rebel·lió a l'Audiència Nacional.

Segons va informar la conselleria d'Interior en un comunicat, Sàmper va comunicar ahir al major la seva voluntat de restituir-lo, en una conversa en la qual Trapero li va traslladar la seva «ferma disposició» d'assumir de nou el comandament de la policia catalana. Davant d'aquesta situació, Sàmper va comunicar a Trapero que faria efectiva la seva restitució de forma immediata, al mateix temps que va agrair al comissari en cap sortint, Eduard Sallent, la «bona tasca» que ha portat a terme al capdavant dels Mossos des del juny del 2019.

Després de la sentència absolutòria de l'Audiència Nacional, el 21 d'octubre passat, on Trapero va ser jutjat per un delicte de rebel·lió -que la Fiscalia va acabar rebaixant a sedició o alternativament desobediència-, el conseller va reiterar al major la seva voluntat de restituir-lo al capdavant dels Mossos, amb l'objectiu de «revertir els efectes de l'article 155». Trapero va manifestar llavors que necessitava uns dies per valorar la seva situació professional actual.

El conseller es va reunir ahir amb el director general de la Policia, Pere Ferrer, i amb el fins ara comissari en cap, Eduard Sallent, a qui li va manifestar personalment el seu agraïment. Un cop comunicada la decisió a Sallent, el conseller va mantenir una primera reunió de treball amb el major Trapero, en presència de la secretària general d'Interior, Beth Abad, i el director Pere Ferrer. A la reunió, el conseller i el major van acordar celebrar avui una reunió amb els alts comandaments dels Mossos al complex central Egara de la policia catalana, a Sabadell.

El Sindicat de Comandaments dels Mossos d'Esquadra (SICME) va desitjar «molta sort i encerts» al major Josep Lluís Trapero en la seva nova etapa al capdavant de la policia catalana i va agrair també al fins ara comissari en cap, Eduard Sallent, la seva «excel·lent tasca» en un període «difícil».

D'altra banda, l'exconseller d'Interior Miquel Buch, que va ser destituït el setembre passat, es va mostrar «molt satisfet» pel fet que s'hagi pogut materialitzar la restitució de Trapero, que tant ell com el llavors president Quim Torra li van proposar el juny del 2018, encara que el major la va rebutjar llavors. «Avui, per fi, absolt i justament restituït», va indicar Buch al seu compte de Twitter, on també es va mostrar «molt agraït» al comissari Sallent per «l'excel·lent» tasca duta a terme com a cap dels Mossos, «sempre professional i al servei del país».

En l'àmbit de les reaccions polítiques, el PPC creu que la restitució del major «perjudica» el prestigi del cos de policia català perquè el situa de nou «en el punt de mira mediàtic». En un comunicat, el secretari general dels populars catalans, Daniel Serrano, va afirmar que «tot i que la restitució de Trapero és una decisió legal, no deixa de ser una mala notícia per als Mossos».