13 de novembre de 2020
13.11.2020
Regió7

Catalunya prorroga 10 dies més el tancament de bars, restaurants, gimnasos, teatres i cinemes

El Govern limita a 100 persones l'assistència als llocs de culte i permet l'obertura dels centres d'estètica

12.11.2020 | 23:20
Els bars i els restaurants –a la foto, l'Ospi de Sallent– continuaran encara tancats als clients

Catalunya iniciarà la desescalada de la segona onada de la covid-19 el proper 23 de novembre, dia en què es preveu que es puguin obrir al públic les terrasses dels bars i restaurants, uns establiments que hauran de romandre tancats fins llavors juntament amb els teatres, cinemes i gimnasos.

El Procicat va aprovar ahir una pròrroga de deu dies en el tancament d'aquests establiments, de la qual només s'han lliurat els centres d'estètica, que podran obrir a partir de dissabte que ve, encara que amb cita prèvia.

Els consellers de Salut, Alba Vergés, i d'Interior, Miquel Sàmper, van donar a conèixer que es perllonguen deu dies més els tancaments dels bars, restaurants, teatres, cinemes i gimnasos, una mesura que es va imposar el 14 d'octubre passat per fer front a la segona onada de contagis de coronavirus. El que en principi es va dir que havia de durar dues setmanes es convertirà finalment en 38 dies, amb la nova pròrroga aprovada ahir.

A més, s'ha acordat establir una limitació en 100 persones als centres de culte, que s'afegeix a la reducció de la capacitat del 30%, per evitar situacions com la que es va produir aquest cap de setmana amb la presència d'unes 600 persones en un acte de beatificació a la Sagrada Família de Barcelona.

La consellera Vergés va assegurar que «la situació epidemiològica és molt complexa» i que les mesures preses ahir «no agraden a ningú», com van expressar els restauradors, però va considerar que si no actuen «immediatament, les conseqüències poden ser molt dures». «Som en el bon camí, volem superar la segona onada com més aviat millor i trobar l'equilibri entre el control de l'epidèmia i les activitats econòmiques del país», va dir.

El Govern també va demanar als ciutadans que interioritzin els «nous hàbits» que han arribat amb la pandèmia del coronavirus, com l'ús de mascaretes, la higiene de mans, la ventilació d'espais tancats i la reducció de la interacció social més enllà de la propera fase de «descompressió».

Sàmper va advertir que, més enllà de les mesures concretes, com els tancaments esmentats, es mantenen les restriccions de fons, el tancament perimetral de Catalunya, el confinament municipal durant els caps de setmana i el toc de queda nocturn, ja que han permès reduir la mobilitat, un dels factors associats a la propagació del coronavirus. En aquest sentit, va subratllar que algun tipus de confinament, especialment el toc de queda nocturn, pot prolongar-se durant «molt de temps», més enllà del dia 23 de novembre, quan vencerà la pròrroga del conjunt de mesures restrictives vigents a Catalunya i es començarà a abordar un pla per a la «descompressió» o desescalada.

La lenta millora de la situació epidemiològica a Catalunya no permet obrir més la mà, de moment, i «cal» mantenir les mesures restrictives en vigor al Principat, on, tot i que l'atenció primària comença a notar una menor afluència d'afectats per la covid, els hospitals segueixen omplint les UCI.

La nova pròrroga del tancament de bars i restaurants es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) demà, quan entrarà en vigor.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook