L'expert en vacunes de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) Xavier Bosch i la cap d'epidemiologia de la Vall d'Hebron, Magda Campins, van explicar a Efe que els que no es vulguin vacunar contra la covid «seran els que correran més perill», i que es pot estar tranquil sobre la seguretat i eficàcia d'aquestes vacunes.

Bosch, expert en epidemiologia del càncer causat per infeccions i professor de Ciències de Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), va advertir del risc que el moviment antivacunes sembri dubtes sobre la futura vacuna de la covid-19 perquè «quan una vacuna rep la llicència i es distribueix és que és segura i eficaç».

«A les persones que puguin estar espantades per la vacuna nova, cal dir-los que en el moment que una vacuna rep la llicència dels organismes avaluadors és que es pot estar tranquil», va dir Bosch, que va destacar que la ciència és l'única via per posar fi a la pandèmia. La primera conseqüència de la persona que decideix no vacunar-se, va explicar, és que ell mateix passa a estar «en risc elevat», ja que els virus com els de la covid «circulen de forma àmplia i sempre acaben trobant qui no s'ha vacunat». Va afegir que no vacunar-se també fa que «no es protegeix el grup» de la mateixa manera que si un màxim de persones es vacuna. En el cas de la covid, va dir, la propagació persisteix quan es relaxen cures de responsabilitat individual, com rentar-se les mans o portar mascareta, així que al final «l'única arma definitiva per aturar l'extensió del virus és la vacunació massiva».

En la mateixa línia, Magda Campins, del consell assessor de vacunes de la Societat Catalana de Salut Pública, va voler enviar el missatge a la població que «poden estar tranquils a l'hora de vacunar-se en el futur de la covid», ja que les agències que donen llicències «revisen tots processos i assajos clínics». «Quan donen llum verda a una vacuna és que totes les dades de seguretat i eficàcia estan absolutament corroborades», va dir l'epidemiòloga.

Sobre si dificultarà la distribució de vacunes com la de Pfizer el fet que hagin de mantenir una acurada cadena de fred per sota dels 70 graus negatius, el professor de la UOC va apuntar que el sistema de salut «té experiència» per fer-ho amb èxit, encara que la logística de disseminació de vacunes impliqui una complexa estructura.