La vacuna contra la covid-19 permet als empresaris veure «el final del túnel» i «elimina escenaris econòmics molt negatius», segons el governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, que tot i així crida a la prudència perquè els efectes de la vacuna «trigaran» un temps a arribar a l'economia.

Hernández de Cos va participar ahir a Barcelona en la XXV Trobada d'Economia de S'Agaró, organitzada per la Fundació Internacional Olof Palme, la Cambra d'Espanya i La Vanguardia, on tots els participants van valorar molt positivament la propera arribada al mercat d'una vacuna contra el coronavirus.

En aquest sentit, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va assegurar que Espanya, en el marc de l'estratègia europea, comprarà més vacunes de la covid de les que necessita per «anar a cop segur» i que la previsió és que a principi d'any es puguin administrar les primeres dosis.

El president de la Cambra de Comerç d'Espanya, José Luis Bonet, va dir que aquest anunci «permet veure llum al final del túnel» i aporta esperança, cosa que és fonamental per a l'economia, tot i que encara queden mesos «duríssims». «L'ànim, l'esperança, és fonamental. Ara tenim esperança i això ho veig importantíssim perquè reneix l'optimisme, tot i que venen mesos duríssims», va manifestar Bonet.

En aquesta mateixa línia es va expressar el governador del Banc d'Espanya, que va dir que «la realitat és que aquests efectes positius (de la vacuna), més enllà de confiança, trigaran a traslladar-se a l'activitat econòmica», tenint en compte que ara som en plena segona onada de la pandèmia. Hernández de Cos va avançar que el consell de govern del BCE, que es reunirà el desembre, «gairebé amb tota seguretat» revisarà a la baixa les perspectives de creixement per a Espanya el 2020.

L'última taula rodona de la jornada la van protagonitzar el president de la CEOE, Antonio Garamendi, i els líders de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, que van demanar a la classe política «responsabilitat» i «sentit d'Estat» davant l'actual crisi generada per la covid-19. Alhora, tots van destacar l'actitud conciliadora que han demostrat els agents socials en aquesta conjuntura.