En la seva primera intervenció pública després d'haver estat restituït com a cap dels Mossos d'Esquadra, el major Josep Lluís Traperoha admès que tothom "ho podria haver millor" fa tres anys, ell el primer, ha dit, i ha assegurat que les funcions que desenvolupa la policia han de ser més clares, tot posant de manifest la seva autonomia "tècnica" i una "clara dependència" judicial. Aquestes són les cinc claus del seu discurs.

1. Els errors de la tardor del 2017

Trapero ha reconegut que "en aquelles dates (tardor de 2017), tots ho vam poder fer millor, i en primer lloc, jo. No em costa rectificar. Tres anys apartat (en què ha estat jutjat i absolt per l'Audiència Nacional) m'han servit per reflexionar, pensar i intentar créixer en l'àmbit personal. No em costa dir-ho: tots ho podíem haver fet millor, i jo el primer".

2. El paper independent dels Mossos

Ha ressaltat que la seva absolució deixa "encara més clar" l'autonomia dels Mossos en l'àmbit tècnic i la seva dependència de l'autoritat judicial i de la fiscalia quan exerceixen com a policia judicial.

3. El què no ha dit de Pérez de los Cobos

"Una persona al capdavant de 17.000 agents ha de vetllar més del que jo ho vaig fer en aquells dies per tenir cura d'aquestes relacions personals i aquesta interlocució, és un àmbit clar de millora", ha admès Trapero, que sense esmentar-ho es referia a les seves topades amb el responsable del dispositiu per evitar l'1-O, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos.

4. Agraïment als seus predecessors

El major ha agraït la tasca duta a terme pels tres comissaris que han ocupat la prefectura dels Mossos en la seva absència, Ferran López, Miquel Esquius i Eduard Sallent, dels quals ha destacat que han anat recuperant la confiança institucional que es va esquerdar la tardor de 2017, que ara intentarà millorar: "no quedarà per la meva part, dedicaré a això tot el meu treball i saber fer".

5. Sobre possibles canvis a la cúpula dels Mossos

El major ha indicat que encara no ha pogut analitzar si reestructurarà l'àrea de comandament dels Mossos, tot i que ha garantit que els caps del cos en aquest trienni, López, Esquius i Sallent, així com un dels membres de la prefectura de la seva època, Joan Carles Molinero, ara a Trànsit, tindran un lloc en l'estructura on es puguin aprofitar les seves "potencialitats".