El major Josep Lluís Trapero s'ha compromès a construir ponts des de la «humilitat» amb Policia Nacional, Guàrdia Civil i judicatura en la nova etapa al capdavant dels Mossos, ja que ha après dels «errors» que va cometre la tardor del 2017: «Tots ho podíem haver fet millor, jo el primer».

Així ho va assegurar Trapero en la seva primera intervenció pública, acompanyat per la cúpula del cos i pel conseller d'Interior, Miquel Sàmper, un cop restituït al capdavant dels Mossos d'Esquadra, tres anys després de ser destituït, l'octubre del 2017, en aplicar-se l'article 155, i que l'Audiència Nacional l'hagi absolt en el judici que va afrontar per rebel·lió.

Trapero va fer autocrítica sobre la seva actuació els mesos clau del procés, la tardor del 2017, va al·legar que aquests tres anys allunyat de la prefectura, en comptes d'enfonsar-lo, l'han fet créixer com a persona, el que millorarà la seva tasca professional, i va destacar que la seva absolució deixa «encara més clara» l'autonomia dels Mossos en l'àmbit tècnic i la seva dependència de l'autoritat judicial i de la fiscalia quan exerceixen com a policia judicial.

Els tres anys apartat de la prefectura dels Mossos li han servit, va dir , d'aprenentatge per «no cometre els mateixos errors» que la tardor de 2017 i millorar les seves relacions amb altres institucions, com la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, als màxims responsables a Catalunya de les quals va trucar ahir per posar-se a la seva disposició, en els quals va trobar «la millor de les respostes». «La meva actitud és la de mà oberta, aprofitar el que ja hem fet en l'àmbit de normalitzar les relacions amb els altres cossos i institucions, i en la mesura que pugui, millorar-lo. I amb aquesta disposició he trucat als comandaments de Guàrdia Civil i la Policia Nacional a Catalunya i a les institucions com el TSJC i Fiscalia, amb la millor de les voluntats, des de la humilitat, amb una actitud de braç estès», va remarcar. El major va agrair la tasca feta pels tres comissaris que han ocupat la prefectura dels Mossos en la seva absència, Fer-ran López, Miquel Esquius i Eduard Sallent, dels quals va destacar que han anat recuperant la confiança institucional que es va esquerdar la tardor del 2017, que ara intentarà millorar: «No quedarà per la meva part, dedicaré a això tot el meu treball i saber fer».

«En aquelles dates [tardor del 2017], tots ho vam poder fer millor, i en primer lloc, jo. No em costa rectificar. Tres anys apartat (en què ha estat jutjat i absolt per l'Audiència Nacional) m'han servit per reflexionar, pensar i intentar créixer en l'àmbit personal. No em costa dir-ho: tots ho podíem haver fet millor, i jo el primer», va reconèixer Trapero, que des que va ser destituït només havia parlat en públic en el judici la cúpula del procés al Suprem i en el seu a l'Audiència Nacional.

El major va indicar que encara no ha pogut analitzar si reestructurarà l'àrea de comandament del cos, però va garantir que els caps del cos aquests anys, López, Esquius i Sallent, i un dels membres de la prefectura de la seva època, Joan Carles Molinero, ara a Trànsit, tindran un lloc a l'estructura per aprofitar les seves «potencialitats».