Els països de la Unió Europea (UE) estan decidits a donar un nou impuls a la protecció de les seves fronteres i a la lluita contra l'extremisme després dels últims atacs ocorreguts a França i a Àustria, que han tornat a posar el terrorisme al capdamunt de l'agenda política europea.

Ahir, quan es complien cinc anys dels atemptats contra la sala Bataclan i altres punts de París, els ministres de l'Interior de la UE van participar en una videoconferència en què van adoptar una declaració que condemna els atacs i van subratllar la «unitat i solidaritat» dels països en aquesta lluita.

«És un senyal fort que estem junts en això», va dir en roda de premsa el ministre alemany d'Interior, Horst Seehofer, el país del qual presideix el Consell de la UE aquest semestre.

L'objectiu és completar les mesures en què ja s'ha començat a treballar, però, a més, posar-ne en marxa altres de noves, per exemple, en l'àmbit de les comunicacions encriptades que usen els terroristes.

Per la seva banda, la comissària europea d'Interior, la sueca Ylva Johansson, va anunciar després de la reunió que té previst presentar el pròxim 9 de desembre una nova agenda contra el terrorisme a la UE.

Al final de novembre, va afegir la comissària, se celebrarà el primer fòrum per parlar de com reforçar l'espai de lliure circulació Schengen i al maig del 2021 Brussel·les proposarà una estratègia en aquest sentit. La declaració dels ministres incideix en el «llarg i penós camí» que han hagut de recórrer els països europeus fins a reconèixer la llibertat de religió i subratlla la necessitat de combatre, a través de l'estat de dret, els intents extremistes de destruir aquest principi.

Fonts del ministeri espanyol de l'Interior van admetre que l'esborrany inicial incloïa una referència explícita a l'islam, que finalment no figura en el text adoptat, perquè Espanya i altres països van creure preferible que no hi aparegués. L'objectiu, van dir les fonts, és lluitar contra qualsevol tipus de terrorisme i deixar clar el respecte a totes les religions.