L'infectòleg de l'Hospital Can Ruti de Badalona, Oriol Mitjà, va acusar ahir a través de Twitter el coordinador de la Unitat de Seguiment de la Covid a Catalunya, l'epidemiòleg Jacobo Mendioroz, de «frenar» l'ús d'antígens, i per aquesta mateixa raó va lloar l'estratègia de la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que va demanar que s'apliqui a Catalunya. «Díaz Ayuso ha tingut bons resultats amb test massius d'antígens, sense haver de parar l'economia. Catalunya pot accelerar la desescalada si supera les traves burocràtiques de Salut i col·labora amb les farmàcies i el sector privat», va escriure Mitjà.

Madrid va comprar cinc milions de tests d'antígens i va fer cribratges massius a les zones més afectades per la pandèmia, una proposta similar a la que fa setmanes va proposar Mitjà, que considera que es podrien suavitzar les restriccions si aquests tests es generalitzessin a Catalunya.

Tant el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, com Mendioroz també han defensat l'ús d'antígens, i Catalunya està aplicant aquesta estratègia des de fa diverses setmanes. Segons Argimon, a Catalunya s'han fet gairebé 100.000 test d'antígens en les últimes 3 setmanes.

D'altra banda, el catedràtic d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, Àlex Arenas, s'ha mostrat partidari del que denomina opció B, que és «relaxar les restriccions a canvi de fer teletreball, teleeducació i test d'antígens massius, sostinguts en el temps». L'opció A, en la seva opinió, és mantenir les restriccions actuals, esperar que baixi la corba i tornar a començar, per la qual hauria optat el Govern els propers deu dies. «Però Salut fa cas a les recomanacions de BIOCOMSC» -el grup d'experts de la UPC- que aposten per mantenir les escoles obertes perquè els nens que no disposen ni d'ordinador ni de wifi a casa puguin seguir les classes amb normalitat.

Arenas ha dissenyat dos plans de reobertura per als sectors de la restauració i la cultura, per fases, fent-la compatible amb els horaris de mobilitat diürna i nocturna, especialment el toc de queda, encara que amb condicions. Així, els locals haurien de disposar de mesuradors de CO2 certificats i visibles per als usuaris, per mantenir els nivells de l'aire per sota del límit recomanat; limitar la capacitat interior dels establiments a un màxim del 25% i controlar la temperatura dels empleats. Els clients que mengin a l'interior haurien de proporcionar el nom complet, l'adreça i el telèfon per usar-los en el cas de ser necessari un rastreig de contactes, i que tots els empleats portin la mascareta en tot moment.

En l'àmbit cultural, propugna la reobertura gradual, primer les que es puguin realitzar a l'aire lliure, i en interiors, per fases, limitant la capacitat al 50% en butaca, escalonant les entrades en els espectacles, eliminant el servei de bar i que els espectadors només puguin deixar el seu seient en el cas de necessitar anar al lavabo, entre altres mesures.